Júniusban 10,5 százalékos volt a fogyasztói árak növekedése

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén júliusban a fogyasztói árak 10,5 százalékkal haladták meg a tavalyi év hasonló időszakában mért szintet. Elemzők korábban 10,55 százalék körüli értéket vártak. Májushoz képest a fogyasztói árak növekedése 0,3 százalékos, az év első hat hónapjában a drágulás pedig átlagosan 10,4 százalékos volt. Londoni és hazai elemzők egybehangzó véleménye szerint a június adatok fordulópontként értékelhetők, és az infláció gyors - egyszámjegyű üteműre - lassulását valószínűsítik akár más júliusban is.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak júniusban 0,3 százalékkal nőttek májushoz képest, és 10,5 százalékkal haladták meg a 2000 júniusi szintet - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH által számított maginfláció havi üteme 0,7 százalék, az egy évre visszatekintő 10,3 százalék volt júniusban. Májusban az egy évre vetített alapdrágulás 10,3 százalékot ért el. Az elemzők júniusra 10,55 százalék körüli éves inflációt valószínűsítettek.

Az első hat hónapban átlagosan 10,4 százalékkal voltak magasabbak az árak az előző év azonos időszakához képest. Tavaly decembertől az idén június végéig a drágulás 5,6 százalékos volt. Májusban a fogyasztói infláció havi üteme 0,9 százalék, az éves pedig 10,8 százalék volt. Az első öt hónapban az árak átlagosan 10,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Az egy havi átlagos áremelkedés 2000 júniusában 0,5 százalék, a 12 havi 9,1 százalék volt. Tavaly júniusban az egy évre visszatekintő maginfláció 8 százalék volt.

A statisztikai hivatal szerint az élelmiszerek drágulása 0,17 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,14 százalékkal, a szeszesitalok, dohányáruké és a ruházkodási cikkeké 0,02-0,02 százalékkal emelte a fogyasztói árak előző hónaphoz mért indexét. Ezzel szemben az egyéb cikkek, üzemanyagok körében bekövetkezett árcsökkenés 0,07 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,01 százalékkal mérsékelte az előző hónaphoz viszonyított áremelkedést. A júniusi áremelkedés teljes mértékben piaci indíttatású volt - vélik a statisztikusok.

A KSH közlése szerint egy hónap alatt, 2001 májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,7 százalékkal növekedett. Jelentősebb mértékben, 4,9 százalékkal emelkedett az ára a szalonnának, valamint 3,1 százalékkal a húsoknak, húskészítményeknek, és 1,2 százalékkal az éttermi étkezések. Az étolaj ára 3,2 százalékkal mérséklődött, a tej, tejtermék, tojás esetében 0,5 százalékos csökkenést regisztráltak.

A statisztikusok szerint júniusban az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportban az átlagos árcsökkenés 0,4 százalékos volt, amely meghatározóan a jármű üzemanyagárak körében bekövetkezett 1,6 százalékos mérséklődés következménye.

Jelentősen, 7,8 százalékkal csökkent a virágok, dísznövények ára, holott az azt megelőző hónapban még 8,1 százalékos növekedést közölt a KSH. A szeszesitalok, dohányáruk árának 0,2 százalékos növekedése kissé átlag alatti, míg a szolgáltatások 0,5 százalékos növekedése átlag feletti volt.

Londoni elemzők egyértelműen trendfordulóként értékelték a júniusi számokat, az infláció gyors mérséklődését jósolták a következő hónapokra és a forintgyengülést rövid távú jelenségnek nevezték.

Charles Robertson, az ING Barings vezető térségi elemzője szerint a júniusi adatban még az élelmiszerárak tetőzése érződött. Robertson szerint már júliusban várható, hogy a 12 havi infláció egyszámjegyű százalékos ütemű lesz; az ING Barings 9 százalék körüli éves drágulást jósol erre a hónapra. Arra a kérdésre, hogy az előrejelzésekre miként hathat a forint megrendülése és esetleges tartós gyengülése, az elemző azt mondta: nincs szó forintgyengeségről, a magyar gazdasági alapmutatók nem indokolják a forintgyengülést, és a magyar valuta várhatóan ismét jelentősen visszaerősödik.

Wike Groenenberg, a Schroder Salomon Smith Barney elemzője úgy nyilatkozott, hogy a ház az infláció további enyhülését jósolja. Ennek két oka van: az egyik a forint májusi és júniusi erősödése, a másik a tavalyi erőteljes élelmiszerdrágulás. A Schroder Salomon Smith Barney ennek alapján azt várja, hogy az MNB 7 százalékos év végi inflációs célszáma teljesíthető, vagy csaknem teljesíthető lesz, de lehetséges, hogy már a júliusi adat az egyszámjegyű tartományban lesz.

Az ABN AMRO gyorsjelentése szerint a számok igazolják, hogy az infláció májusban tetőzött - áll a kommentárban. A bank szerint ha a júliusi infláció 10 százalékos vagy annál alacsonyabb lesz, akkor az év végi 12 havi ráta 8 százalékra süllyedhet.

Hazai kutatók szerint júniusi inflációs adat megfelel a várakozásoknak, a második félévben a fogyasztói árak emelkedési üteme mérséklődik, az év egészében 9,3-9,8 százalék között lesz.

Szabó László, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet tudományos tanácsadója elmondta: az éven belül általában június-júliusra tehető a trendforduló, ami az idén kedvező irányú lesz, hiszen a mezőgazdasági árak meghatározó faktorát jelentő gabona a jó termés nyomán az aratást követően olcsóbb lesz. Hosszabb távúnak tűnik ugyanakkor az állati termékek, ezen belül is a sertéshús drágulása.

Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója annak a véleményének adott hangot, hogy az év egészére meghatározó lesz a júliusi adat. A GKI 2001-re éves szinten 9,3 százalékos inflációt prognosztizál.

(MTI)

Ajánlat:

KSH

Ecostat

GKI