Kedvezményeket kaphatnak a családi gazdaságok 

Vágólapra másolva!
A legnagyobb kormánypárt elnökségének javaslata szerint a családi gazdaságok termőföld vásárlásához, telephely-létesítéshez vagy felújításhoz egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kapnának. Javasolják továbbá, hogy az említett gazdaságok 300 hektárig illetékmentesen vásárolhassanak földet. Az őstermelők esetében az adómentes jövedelemhatárt 6 millió forintra emelnék a jelenlegi 4 millió forintról. 
Vágólapra másolva!

A Fidesz elnöksége azt javasolja, hogy a családi gazdaságok 300 hektárig illetékmentesen vásárolhassanak termőföldet, öröklés esetén pedig 50 százalékkal mérséklődjön az illeték.

Pokorni Zoltán Fidesz-elnök a párt vezető testületének csütörtöki tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: szükségesnek tartják, hogy a családi gazdaságok a termőföld vásárlásához, a telephely-létesítéshez, és korszerűsítéshez egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kapjanak.

Az elnökség szerint ugyancsak mérsékelni kell a családi gazdaságok, illetve az őstermelők tb- és adóterheit. A Fidesz az őstermelők esetében a jelenleg 4 millió forintos adómentes jövedelemhatárt 6 millió forintra emelné.

Pokorni Zoltán szükségesnek nevezte, hogy a kormány elfogadja a Nemzeti Földalapra vonatkozó szabályokat és a parlamenti törvényalkotást követően földelővásárlási jog illesse az alapot. Ugyancsak fontosnak tartja a családi gazdaságok esetében az elővásárlási jog biztosítását.

(MTI)