PSZÁF: 50 százalékkal nőtt a bankszektor első negyedévi nyeresége

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete első negyedévi jelentése szerint a bankszektor 50 százalékkal 42,2 milliárd forintra növelte adózás előtti nyereségét a tavalyi év első negyedéhez képest, a befektetési vállalkozások adózás előtti eredménye ugyanakkor drámaian csökkent. Szász Károly, a PSZÁF igazgatója bejelentette, hogy a felügyelet módosításáról szóló törvény módosítását kezdeményezik, a szervezet hatékonyságának javítása érdekében.
Vágólapra másolva!

A bankszektor adózás előtti nyeresége 42,2 milliárd forint volt az első negyedévben, ami 50 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában mért értéknél - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken nyilvánosságra hozott első negyedévi jelentéséből.

A felügyelet a banki növekedés mellett a befektetési vállalkozások adózás előtti eredményének drámai visszaeséséről számol be.

A biztosítótársaságoknál stagnáló szerződésszám mellett éves szinten, reálértékben is nőttek a díjbevételek 4,1 százalékkal. A nyugdíjpénztárak első negyedévi teljesítményét továbbra is negatív reálhozam jellemezte.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egyébként a szervezet hatékonyságának javítása és önállóságának erősítése érdekében kezdeményezi a felügyeletről szóló törvény módosítását - jelentette be Szász Károly, a PSZÁF elnöke.

Az elnök elmondta, hogy a felügyelet a részvénytársasággá alakulást tartotta volna a legmegfelelőbb lépésnek. A javaslat újszerűsége azonban az államigazgatási egyeztetés során aggályokat keltett, így a PSZÁF - elfogadva az észrevételezők javaslatait - a törvénymódosítás kezdeményezése mellett döntött.

A koncepció már elkészült, várhatóan hamarosan a kormány is megtárgyalja, és a felügyelet reményei szerint a parlament az őszi ülésszakon dönthet a kérdésben. A javasolt módosítások szerint a felügyelet megmarad az államigazgatási keretek között, de olyan speciális kivételezett helyzetbe kerül, amely jobban igazodik a piachoz.

(MTI)

Ajánlat: