Újabb állami megrendelés a Magyar Postának

Vágólapra másolva!
A Magyar Posta nem különálló közbeszerzési portált épít ki a kormánytól kapott koncessziója értelmében, hanem saját épülő elektronikus piacán "szorít helyet" közbeszerzési részlegnek - értesült a Népszava. Az új elektronikus piacok létrehozása szakértők szerint mintegy 1-1,5 milliárd forintba kerül, ennél lényegesen olcsóbb egy már létező portálhoz csatlakozni. A lap információi szerint a posta igen kedvező ajánlatot tett: jutalékos rendszerben kéri majd el közreműködése árát a rendszer üzemeltetéséért.
Vágólapra másolva!

Mint a Népszavának megerősítették az illetékesek, a posta koncessziót kap a közbeszerzési eljárásokat interneten megjelenítő és lebonyolító elektronikus piac kiépítésére. Korábban még arról volt szó, hogy a portál kiépítésére közbeszerzési eljárást írnak ki. Az eredeti kormányhatározat szerint az eljárást egy évvel ezelőtt kellett volna megindítani, és 2001 áprilisában már részlegesen működnie kellett volna a rendszernek.

Az ügy érdekessége, hogy a posta hivatalosan nem kapta meg a koncessziót, mivel ehhez a koncessziós törvény módosítása is kellene. A nemrégiben megjelent kormányhatározatban foglalt felkérés értelmében azonban már megkezdte a rendszer kialakítására való felkészülést. A Népszava információi szerint egyébként már hónapok óta tárgyal az elektronikus piactere létrehozására felkészült informatikai cégekkel.

Néhány európai országban mindinkább tisztítani igyekeznek a posták portfolióját, előkészítve a privatizációra. De az is elterjedt gyakorlat, hogy a nemzeti posta állami informatikai feladatokat vállal magára. Ez beleillik abba a tendenciába is, amely az elmúlt néhány hónap történései alapján megfigyelhető: az állami tulajdonú Magyar Posta "favorit", mind több állami feladatot, megrendelést és "ajándékot" kap. Ingyen szerezhette meg a Postabankot, nemrégiben bízta meg a kormány a Tetra szabványú állami kommunikációs hálózat 30 milliárdos kiépítésével, illetve leendő leányvállalatán keresztül a szintén milliárdos diákhitelezés lebonyolításával is. Az elektronikus közbeszerzési piac üzemeltetésére vonatkozó koncesszió értékét szakértők szerint nehéz megbecsülni. Annyi azonban biztos: aligha jár majd rosszul vele a posta. A Közbeszerzési Tanács becslése szerint idén mintegy 600 milliárd forintnyi közbeszerzési eljárást indítanak majd összesen az erre kötelezett intézmények, s ennek a pénznek a töredéke is jelentős bevételt jelenthet a postának -jegyzik meg.

(Népszava)

Ajánlat: