Kevesebb vendég a Balatonnál

2001.09.02. 16:16

A kevesebb látogató miatt élesedik a szállodák közötti árharc a Balatonnál - írja hétfői számában a Világgazdaság. A szálláshelyek árai továbbra is jelentősen eltérnek egymástól: magánszemélyeknél legalább 2700 forintot, míg egy háromcsillagos szállodában legfeljebb 15 ezer forintot kérnek egy éjszakáért. A lap által megkérdezett szakértők elmondták: az élesedő verseny miatt nem ritka az agresszív vendégszerzési módszerek alkalmazása sem.

A Világgazdaság beszámolója szerint a nagy szállodaláncokhoz tartozó hotelek iránti kereslet nem csökkent, míg a kisebb vállalkozások számára szűkült a piac. Újabb vendégeket a kisebb panziók olcsó áraik segítségével szerezhetnek: egy éjszaka egy siófoki, háromcsillagos szállodában 13-15 ezer forintba kerül, míg a panziókban ugyanezért 10-12 ezer forintot kell fizetni. A magánszálláshelyek jóval olcsóbak: egy éjszaka itt 2700-3500 forintba kerül.

A lap által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy a Balaton térségének infrastrukturális fejlesztése rendkívül fontos, mert az árak szempontjából a népszerű, dél-európai üdülőhelyek már most is komoly versenytársai a tónak, főleg a német turisták körében.

Több szakértő úgy vélte, hogy a Balatonhoz érkező turisták száma valójában nem csökkent, csak az ide érkezők egy része nem a tóparti településeken, hanem a Balatontól kicsit távolabb keres szállást magának.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Travelport

Utazás
(az Üzleti Negyed rovata)