Egyszámjegyű infláció várható júliusban

Vágólapra másolva!
A Reuters által megkérdezett elemzők úgy vélik, hogy júliusban az éves infláció 9,53 százalékos lehet, és az év hátralévő részében egyszámjegyű marad a pénzromlás üteme. Az idei átlagos infláció a megkérdezettek szerint 9,31 százalékos lesz.
Vágólapra másolva!

A pénzromlás ütemének csökkenését az elemzők több tényezővel magyarázzák: az inflációs tendenciát befolyásolják a csökkenő világpiaci olajárak, az erősödő forint-árfolyam, és az, hogy tavaly júliusban már igen drágák voltak az élelmiszerek.

Az inflációs előrejelzések egyúttal azt mutatják, hogy a forint júliusi árfolyam-csökkenése csak átmeneti, és nem lassítja az infláció mérséklődését.

Az elemzők decemberre 7,62 százalékos éves pénzromlás ütemre számítanak, ami megfelel az Magyar Nemzeti Bank 6-8 százalékos célkitűzésének.

2002-re a konszenzusos inflációs előrejelzés 6,39 százalékos. A megkérdezett elemzők közül a GKI Gazdaságkutató Rt. munkatársa 2002 decemberében 7,7 százalékos éves inflációra számít, mert szerinte a jövőre megválasztandó kormány drágítani fogja az alacsonyan tartott, központilag szabályozott árakat.

(MTI)

Ajánlat:

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)