Szociális áramtarifa egymillió kisfogyasztónak

Vágólapra másolva!
Az árampiac egyharmada válik szabaddá 2003-tól, ha elfogadják az új villamosenergia-törvény végső változatát. A tervezet a nagy ipari fogyasztóknak engedélyezné a szabad vásárlást, ugyanakkor az egymillióra tehető lakossági kisfogyasztóknak "szociális tarifát" állapítanának meg - nyilatkozta Szerdahelyi György, a Gazdasági Minisztérium (GM) energetikai főosztályvezetője.
Vágólapra másolva!

A gazdasági tárca tervezete alapján a hazai árampiac várhatóan 33 százaléka szabadulna fel 2003. január elsejétől. (A pontos nagyságrendet egy későbbi kormányrendelet határozná meg.). A magyar piac ekkortól kettéválik: megmarad a jelenlegi, hatóságilag szabályozott "közüzemi" fogyasztói kör, illetve kialakul egy szabadpiaci rész.

Nem számol a tárca jelentős lakossági áramárváltozással. A tervezet minden eszközt megragad, hogy a közüzemi terület árait szinten tartsa. Számolni kell azonban azzal, hogy a tervezet hatályba lépéséig az árviszonyokat rendezik, hogy azok "az ágazat valós kiadásait tükrözzék". Ellenkező esetben senki sem lép majd át a versenyszférába. Ugyanakkor javasolnak egy szociális tarifát is, az évi hatszáz kilowatt óránál kisebb fogyasztású több százezer háztartás számára. A valós költségeknél kisebb árkategória évi csaknem 2,5 milliárd forintnyi kiadást jelent majd a büdzsének.

2003-tól az évi kilenc gigawattórányi áramnál többet igénylő, azaz "feljogosított" nagyvállalatok szabadon választhatnak szolgáltatót. Áramigényük felét behozatalból elégíthetik ki, akár közvetlenül is vásárolhatnak külföldön és belföldön egyaránt. A tervezet kiszámíthatóságot ígér azzal, hogy a szállítási költségek hatósági árasak maradnak. Az új törvény lehetővé teszi a feljogosított fogyasztóknak a szabad hozzáférést a hálózathoz, s megszűnne a külkereskedelmi monopólium.

Szervezeti szempontból a legfontosabb a villamosenergia- rendszert irányító Mavir Rt. kiválása a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt.-ből, új tulajdonosa a GM lesz. Ugyanakkor a Magyar Energia Hivatal döntéseit nem - mint ma - a gazdasági miniszter bírálná felül, hanem a bíróságok. Jelentősen megerősítenék a hivatal önállóságát, vezetőit hat évre neveznék ki.

A szabad piacra való átállás költsége 2010-ig 30-80 milliárd forint, ez az MVM kötötte hosszú távú szerződések felbontásának kompenzációja miatt merülhet fel. A tárca megrendelésére készített PriceWaterhouseCoopers modell alapján kizárólag a leálló erőművek okozta kiadásról van szó. A nagyság függ attól, mely áramtermelők válnak majd ki a rendszerből. Csakhogy az említett milliárdokat fedezni kell, a tervezet szerint - tette hozzá Szerdahelyi György - "kompenzációra csak az MVM számíthat, az erőművek nem". Miközben a szabad piaci részen 10-15 százalékos áresés várható, a tervek szerint az MVM kompenzációja beépülne a teljes árszerkezetbe, kilowattóránként 0,30-1,70 forint értékben.

Várhatóan szeptember elejéig a kormány elé kerül az új gáztörvény tervezete, mely ugyancsak 2003. januárban lépne életbe. Bár a mérték még nem dőlt el, várhatóan - az EU-direktívákkal összhangban - a hazai gázpiac 28-38 százaléka válna szabaddá, 2008-tól pedig 33-43 százaléka. Az előzetes elképzelések szerint 2003-tól az évi 15 millió köbméternél nagyobb mennyiségű fűtőanyagot igénylők választhatnák meg szabadon ellátójukat.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)