Vágólapra másolva!
Az egy évvel korábbihoz képest az első félévben mintegy 5 százalékponttal emelkedett a magas, és több mint 2 százalékponttal csökkent az alacsony kapacitás-kihasználtsággal működő gazdálkodó szervezetek aránya- derül ki a Gazdasági Minisztérium összesítéséből. A kimutatás szerint az alacsony kapacitás-kihasználtság a gazdálkodó szervezetek egytizedére jellemző.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Minisztérium 4668 gazdálkodó szervezet adatait dolgozta fel. Ennek alapján idén a múlt év első félévéhez képest minden vállalati kategóriában nőtt a magas kapacitás-kihasználtságú cégek, és csökkent az alacsony tőkehasznosítású gazdálkodó szervezetek aránya.

A tárca kimutatása szerint a múlt év első félévéhez képest a magas kapacitás-kihasználtságot tekintve a mezőgazdaságban történt a legnagyobb pozitív irányú változás, és ugyanez a tendencia figyelhető meg a feldolgozóiparban és az építőiparban. A mezőgazdaságban működő vállalkozások 59,5 százaléka tartozott az első félévben a magas kapacitás-kihasználtságú cégek közé.

A vállalatok kapacitás-kihasználtságát tekintve 11 százalékpontos különbség figyelhető meg a legkedvezőbb helyzetben lévő közép-magyarországi, illetve a legkedvezőtlenebb mutatóval rendelkező észak-magyarországi régió között. Egy évvel korábban az eltérés 15 százalékpontos volt, ami az alacsony, illetve a magas kapacitás-kihasználtságú cégek közötti különbség szűkülését jelenti. Az első félévben valamennyi földrajzi régióban nőtt a kedvező tőkehasznosítású cégek aránya. A cégek kapacitás-kihasználtságának javulását jelzi, hogy minden régióban csökkent az alacsony kategóriába tartozók aránya.

A minisztérium felmérése szerint a kapacitás-kihasználatlanság legfontosabb okai továbbra is az alacsony belföldi kereslet, a külföldi kereslet hiánya, és a tőkehiány. Az ágazati sajátosságokat tekintve a mezőgazdasági üzemeknél a tőkehiány súlya a leginkább meghatározó. Az építőiparban, a kereskedelemben és a szállításban, raktározásban az alacsony belföldi kereslet eredményez kapacitás-kihasználatlanságot.

(MTI)