Bővülnek a lakástámogatások

Vágólapra másolva!
Harmadával csökken a lakáskölcsönök havi törlesztő-részlete a kormány számításai szerint a kedden bejelentett, további lakástámogatási kedvezmények után. A kabinet 20-ról 40 százalékosra emelte a lakáshitel-részletek adókedvezményét, és a hitelek futamideje is a jelenlegi 10 évesről 20 évesre nőhet. A használt lakás vásárlása esetén igénybe vehető kedvezményes hitel kamata 1,5 százalékponttal mérséklődik.
Vágólapra másolva!

A kormány döntése értelmébe a kifizetett lakáshitel-részletek eddigi 20 százalékos, legfeljebb évi 35 ezer forintos adókedvezménye 40 százalékosra, legfeljebb évi 240 ezer forintra emelkedik - mondta Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára a kormány ülését követő keddi sajtótájékoztatón.

A gazdasági tárca államtitkára hozzátette: amennyiben a parlament elfogadja a személyi jövedelemadó törvény kormány által javasolt módosítását, akkor a bővülő kedvezmények már az idén kifizetett lakáshitel-törlesztéseket is érintik; ezek költségvetési kihatása összesen 4,5 milliárd forint lesz.

További kedvezményt jelent az is, hogy a támogatott lakáshitelek futamideje 2001. február 1-jéig visszamenő hatállyal az eddigi 10 évről 20 évre nő, amit a hitelfelvevőknek kell kezdeményezniük bankjuknál.

Glattfelder Béla szerint az intézkedés a hatására a lakáskölcsönök havi törlesztő részlete egyharmadával csökken, így várhatóan jelentősen emelkedni fog a lakáshitelt igénybevevők köre.

A kormánydöntés szerint azok a három vagy több gyermeket nevelő családok, amelyek jogosultak szociálpolitikai juttatásra, és jelenlegi lakásuknál legalább egy szobával nagyobb új, vagy használt lakást akarnak vásárolni, jogosultak lesznek az 1,2 millió forintos, úgynevezett félszocpol-támogatás igénybevételére. Ennek feltétele az lesz, hogy a jogosultak eladott lakásuk árát teljes egészében a nagyobb lakás megvételére fordítsák. Glattfelder Béla közölte: ez a döntés számításaik szerint 70 ezer családot érint, és évente 6,5 milliárd forint költséget jelent a központi költségvetésnek.

Arról is döntött a kormány, hogy a használt lakás vásárlása esetén igénybe vehető hitel kamata az eddigi 11 százalékosról 9,5 százalékosra csökken. Az intézkedés banktechnikai okból csupán szeptember 30-a után léphet érvénybe, és költségvetési kihatása 600 millió forint lesz.

A vállalkozók által épített lakásokra igénybe vehető 10 millió forintos kedvezményes lakáshitelen belül a jövőben 2 milliót a telek kialakítására vehetnek igénybe az érintettek. Arról is döntött a kormány, hogy az önkormányzatok építési telek vásárlására 50 százalékos államilag támogatott hitelt vehetnek igénybe, ha a telekre önkormányzati bérlakást építenek.

Glattfelder Béla elmondta azt is, hogy az idén 102 milliárd forintot ért el a lakáscélu hitelállomány, ami 72 százalékos bővülést jelent éves összevetében; ezen belül a támogatott hitelek aránya 60 százalékot tesz ki.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)