Romló terméskilátások, alacsony gabonaárak

Vágólapra másolva!
Az esőzések valamelyest felpezsdítették ugyan a magyar gabonapiacot, ám a vevők és az eladók még mindig nem találnak egymásra. A termelők a terméseredményeket látva továbbra is az árak emelkedésében reménykednek, a kereskedők viszont az alacsony világpiaci árakat látva csökkenést jósolnak.
Vágólapra másolva!

A heves hét végi esőzések miatt áll az aratás az országban. Úgy tűnik azonban, hogy az eső nem- csak a táblákat élénkítette fel, hanem a gabonapiacot is. Egy hónapos csend után ugyanis egyre több vevő kopogtat a termelőknél, jelezve vásárlási szándékát. Az igazi pezsgés azonban egyelőre várat magára, mert a felkínált árak alacsonyak, a termelési költségeket is alig haladják meg. A legjobb minőségű étkezési búzáért tonnánként 20-24 ezer forintot, a takarmányminőségűért pedig 15-18 ezer forintot ajánlanak a kereskedők, miközben egy tonna búza előállítási költsége tonnánként 23-24 ezer forint - magyarázza Tóth István, a szövetkezeti érdekképviselet titkára, miért is távozik üres kézzel a termelők telepeiről a vevők többsége.

A gabonatermelők zöme gyaníthatóan meg van győződve róla, hogy az árak előbb-utóbb elindulnak felfelé. Tóth István szerint a derűlátásra minden okuk meg is van a gazdálkodóknak, hiszen az ország északi megyéiből rendre a vártnál kisebb terméseredményekről szólnak a hírek. A kilátásokat az eső csak tovább rontotta, így a jó minőségű kenyérgabona hiánycikk lesz az idén. Aki ilyet akar venni, annak mielőbb fel kell keresnie a gazdákat - mondja Tóth. Az érdek-képviseleti szakember szerint a nemzetközi gabonapiacról érkező hírek is biztatóak, többek között emiatt indult el felfelé a búza ára a Budapesti Árutőzsdén.

Félő, hogy a búza hazai ára elszakad a világpiacitól, így a felesleget nem lehet majd exportálni - igyekszik lehűteni a termelői várakozásokat Szojka János, a SWAP Bróker üzletkötője. Igaz ugyan, hogy a börzén hétről hétre egyre nagyobb forgalmat regisztrálnak, és a kenyérgabona ára is folyamatosan emelkedik (tegnap például augusztusi és szeptemberi lejáratra tonnánként 800 forinttal 26 600, illetve 26 800 forintra drágult az étkezési búza), ám az árnövekedés Szojka János szerint csak rövid ideig tarthat. A chicagói gabonatőzsdén ugyanis decemberre 109 dollárért lehet gabonát venni, ami azt jelenti, hogy a magyar határon legfeljebb 90 dollárt, tehát tonnánként nagyjából 25 700 forintos árat lehet elérni. Ha ebből leszámítjuk a szállítás költségeit, alig valamivel magasabb árakat kapunk, mint amennyit most kínálnak a kereskedők - mondja Szojka János.

Hosszú távon a tőzsdén árcsökkenésre számítanak, hiszen a belföldi felhasználóknak már a mostani árak is magasak. Az exportkilátások sem túl kecsegtetőek, hiszen térségünkben és Kelet-Európában a tavalyinál jobb termésre számítanak. A tengeren- túlra viszont csak a világpiaci árakon lehet szállítani, amelyért viszont jelenleg még nem igen lehet búzát venni Magyarországon.

Pedig a kenyérgabonából mutatkozó felesleget minél előbb külföldre kéne szállítani, különben a magtárakban nem marad hely a kukoricának. Tengeriből egyébként idén rekordtermésre számítanak a szakemberek. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke például úgy látja, könynyen lehet, hogy a kalászosokból és a kukoricából összesen 14-15 millió tonna terem, amire a rendszerváltás óta nemigen volt példa Magyarországon. Valahogyan helyet kell tehát csinálni a magtárakban a kukoricának, és erre Lakatos szerint erre csak úgy nyílik mód, ha az állam exporttámogatás folyósításával áthidalja a termelők által kért és a kereskedők által kínált ár közti különbséget.

Az agrártárca azonban már jóval az aratás előtt jelezte, hogy a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forint exporttámogatás felosztásáról csak a termés mennyiségének és minőségének ismeretében fog dönteni. A piac azonban a jelek szerint eldöntötte: kivárja, mi lesz a támogatás sorsa. A malmok ugyan Lakatos Zoltán elmondása szerint 20-23 ezer forintos tonnánkénti áron keresik az őrölni- valót, ám a kereskedők továbbra sem mozdulnak. Óvatosságuk érthető is, hiszen tavaly alaposan ráfizettek a kukorica kivitelére. Ráadásul a búza világpiaci ára most annyira alacsony, hogy ha a gazdák olcsón oda is adnák a terményt, csak kis haszonnal lehetne a termést exportálni.

Mihálovits András

(Népszava)

Korábban:

Sok már az esőből, ázik a gabona
(2001. június 23.)

Zavar a gabonapiacon
(2001. június 24.)