Óriási veszteség és 20 ezres leépítés az Alcatelnél

Vágólapra másolva!
A távközlési berendezésket gyártó francia Alcatel az idei év második negyedében rendkívül nagy, több mint 3 milliárd eurós nettó veszteséget könyvelhetett el, a tavalyi év hasonló időszakában eleszenvedett 344 millió eurós veszteséget követően. A cég bevételei közel egymilliárd euróval csökkentek ebben az időszakban. Az Alcatel bejelentette, hogy az év végéig egymilliárd eurós költségcsökkentést és 20 ezer főt érintő leépítést hajt végre. 
Vágólapra másolva!

A francia Alcatel távközlési berendezéseket gyártó vállalat 3,12 milliárd eurós nettó veszteséget jelentett a második negyedévről, valamivel többet a májusban már előre jelzett 3 milliárdnál. A tavalyi második negyedévben 344 millió euró nettó profitot könyvelhetett el a vállalat.

A folytatódó tevékenységek egyszeri tételek nélkül számolt nettó eredménye 136 millió euró lett, 77 százalékkal kevesebb a tavalyi második negyedévi hasonlóképp számolt 592 millió eurónál. A csoport működési eredménye viszont jobb lett a vártnál: 136 millió euró, igaz, lényegesen kevesebb, mint a tavalyi második negyedévi 638 millió eurós működési profit.

A társaság bevétele 6,77 milliárd euróra csökkent 7,69 milliárdról. A folytatódó tevékenységek bevétele azonban 4,5 százalékkal 6,48 milliárd euróra nőtt. Az Alcatel nemrég szervezte ki és vitte a tőzsdére a Nexans kábelgyártót.

A vállalatnál az év végéig egymilliárd eurós készletcsökkentést terveznek, és - számos termeléskiszervezés után - 20 ezer fős leépítést hajtanak végre. Tizennégyezer ember távozik a cégtől, négyezer időszaki szerződést nem újítanak meg, további kétezren pedig különböző kiszervezések miatt távoznak az Alcateltől. A francia cég bejelentette, hogy a leépítések 60 százalékát az első félév végéig már végrehajtották. Az Alcatelnek egyébként a tavalyi év végén még 110 ezer dolgozója volt.

Az Alcatel a szerdai zárónál 4,67 százalékkal jobban, 17,70 eurón nyitott csütörtökön a párizsi értéktőzsdén, és 18,09 euróig jutott.

(MTI)

Ajánlat:

Alcatel