Magyarország érzékeny lehet az euróövezetbeli gazdasági lassulásra

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság - csakúgy, mint a lengyel - inkább az euróövezetbeli gazdasági lassulásra, semmint az egyéb feltörekvő piacokról szétterjedő járványokra érzékeny - áll a Schroder Salomon Smith Barney befektetési ház londoni irodájának pénteken kiadott havi összefoglalójában. A friss elemzés szerint ezt bizonyítja, hogy a két ország valutái a kezdeti heveny reakciók után az utóbbi napokban stabilizálódtak.
Vágólapra másolva!

A ház a forintot túlsúlyozásra, a hosszú futamidejű szuverén devizakötvényeket semlegesre ajánlja a befektetői portfóliókban. Az SSSB az argentin és a brazil pénz- és adósságpiaci konstrukciókra semleges, illetve alulsúlyozási ajánlást adott.

Az elemzés szerint az argentin megszorító reformcsomag első igazi próbája augusztus 1-jén kezdődik, amikor a kormány érvénybe lépteti a nyugdíjak és a közszférabeli fizetések 13 százalékos csökkentését.

A hitelminősítő ipar már megelőlegezte a bizalmatlanságot az argentin reformprogramnak: a Moody's Investors Service két héten belül másodszor minősítette vissza - ezúttal már a spekulációs kategória minősítetten veszélyes "C" tartományába - az argentin szuverén devizaadósságot. A csütörtök esti bejelentés szerint a súlyos fizetési válsággal küszködő latin-amerikai ország hosszú futamú szuverén küladósságának osztályzata Caa1-re romlott az addigi B3-ról, és a besorolás kilátása továbbra is negatív.

A Moody's legutóbb július 13-án vette vissza az argentin szuverén adósi osztályzatot, akkor B2-ről B3-ra. A Standard & Poor's, a másik nagy amerikai hitelminősítő egy nappal korábban rontotta az argentin osztályzatot B-ről B mínuszra.

A Moody's indoklása szerint az osztályzat újabb rontása tükrözi, hogy az argentin kormány pénzügyi helyzetének rosszabbodása, a bizonytalan rövid távú növekedési kilátások és a szükséges reformok politikai támogatottságával kapcsolatos kétségek miatt jelentősen nőtt a törlesztési késedelembe esés veszélye.

A Schroder Salomon Smith Barney pénteki londoni jelentése szerint a kezdeti eladási pánik elmúltával valószínűleg folytatódik a forint erősödése. Ebben az esetben várható, hogy az év folyamán később az MNB monetáris enyhítésre szánja el magát. A magyar gazdaság szempontjából legfontosabb külső tényező, az euróövezetbeli gazdasági növekedés idei egész éves üteme a ház előrejelzése szerint 1,8 százalékra lassul a tavalyi 3,4 százalékról, s jövőre sem jósol a Citigroup érdekeltségébe tartozó londoni befektetési bank 2,1 százaléknál nagyobb GDP-bővülést a valutaunióban.

(MTI)