Argentinában a szenátus jóváhagyta a kormány takarékossági csomagtervét

Vágólapra másolva!
Az argentín szenátus nyolc órás vita után elfogadta az államháztartási hiány és a 128 milliárd dolláros államadósság csökkentését megcélzó takarékossági csomagot. A program keretében az argentín kormány év végéig nullára kívánja csökkenteni az államháztartás deficitjét, valamint a bérek és nyugdíjak legfeljebb 13 százalékos csökkentését tervezi.
Vágólapra másolva!

Az argentín szenátus jóváhagyta a kormány takarékossági csomagtervét, amely az államháztartási hiány és a 128 milliárd dollárnak megfelelő államadósság lefaragását célozza.

A szenátus, ahol az ellenzéki peronisták vannak túlsúlyban, nyolcórás vita után fogadta el a törvényt, amelyet a kormánykoalíció képviselői által uralt képviselőház már a múlt héten jóváhagyott. Ezzel megnyílik az út a "nulla-hiány politika" végrehajtásához, amelyet a nemzetközi pénzpiacok már régóta vártak.

A program keretében az év végéig az államháztartás deficitjét nullára akarják csökkenteni, a kiadásokat a bevételek szintjére szorítva. A program egyik eleme a közszolgálati bérek és nyugdíjak - legfeljebb 13 százalékos - mérséklése.

Argentína nagy mértékű eladósodása miatt gyakorlatilag nem tud hiteleket felvenni, s ezáltal pénzügyi válság fenyegeti, amely a környező országokra is átterjedhet, és hatással lehet a világgazdaság egészére. A nemzetközi pénzpiacok ezért feszülten várták a takarékossági tervnek utat nyitó szenátusi jóváhagyást.

(MTI)

Korábban:

Argentínában halogatják a megszorításokat
(2001. július 25.)