Harley-Davidsont vásárol a pizzafutár?

Vágólapra másolva!
A folyamatosan bővülő gépjárműpiacon belül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a motorkerékpárok. Szakértők szerint jelentősen fokozza a vállalkozások vásárlói kedvét az, hogy a motorkerékpár árában foglalt általános forgalmi adót -ellentétben a személyautóval - megfelelő tevékenység mellett vissza lehet igényelni. Az adó-visszaigénylés lehetőségét az utóbbi három-négy évben kezdték el kihasználni a vásárlók.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi három-négy évben terjedt el a vállalkozások körében, hogy számlára vásárolnak motorkerékpárt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az értékesített motorok megközelítően egyharmadát teszik csak ki a kisfogyasztású motorok, robogók, amelyekkel házhoz szállítást érdemes végezni. Mindeközben úgy tűnik, hogy nagyobb értékű motorkerékpárokat is bevisznek a vállalkozásukba a vevők. Ezt mutatja, hogy a vásárlók fele áfás számlát kér a motorkerékpárokról - tudta meg a Népszava kereskedőktől.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény kezdetektől fogva nem tiltja, tehát engedélyezi, hogy a motorbicikli árában foglalt áfát vissza lehessen igényelni, ellentétben a személygépkocsival, ahol kizárólag a taxisok, illetve azok élhetnek ezzel a joggal, akik továbbértékesítési céllal szerzik be a járművet.

A motorkerékpár áfájának visszaigényléséhez viszont nem kell mást tenni, mint szerepeltetni a vállalkozás által végzett tevékenységek között olyan szolgáltatásokat, amelyeknél könnyen el lehet hitetni az adóhivatallal, hogy a járművet munkaeszközként, azaz kizárólag a társaság vagy az egyéni vállalkozó gazdasági tevékenységéhez használják. Ilyen lehet egyebek között a pizzakiszállítás, illetve a gyorsfutárszolgálat. De el lehet számolni a motort díszletként vagy kellékként is például filmforgatásnál, illetve fotózásnál. Közlekedni viszont csak akkor lehet azzal a motorral, amelynek az áfáját visszaigényelték, ha a szállítás is szerepel az adott vállalkozás tevékenységei között. Az érintetteknek tudni kell, hogy hitelt érdemlően - útnyilvántartással vagy menetlevéllel - igazolniuk kell, hogy csak a vállalkozási tevékenységükhöz használják a motorkerékpárt.

Az év első felében átlagosan 30 százalékkal több motorkerékpár talált gazdára, mint a tavalyi év azonos időszakában - tudta meg a Népszava Győző Gábortól, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnökétől. Az érdekképviselethez tartozó hat márkából június végéig 1576 darabot értékesítettek, szemben az egy évvel korábbi 1206 darabbal. A legolcsóbb robogók 200-300 ezer forintba kerülnek, a legdrágább luxusmotorokért pedig akár 8-9 millió forintot is kell fizetni.

A Népszava számítása szerint csak az egyesülethez tartozó márkákból az év első felében értékesített robogók után megközelítően 20 millió forint áfát igényeltek vissza a vásárlók. Háromszázezer forintos árral számolva, s tekintve, hogy az értékesített motorok egyharmadát (525 darab) teszik ki a robogók, összességében 157,6 millió forintot adtak ki értük a vásárlók. Ha a értékesítések fele, azaz 78,8 millió forint után áfás számlát igényeltek, akkor 25 százalékos áfakulccsal számolva 19,7 millió forintnyi áfát spórolhattak meg. A nagymotorok után pedig - kétmillió forintos átlagárral számolva - több mint 262 millió forintnyi forgalmi adó maradt a vállalkozások zsebében.

A piacot a Yamaha és a Suzuki uralja. Előbbi az MGE adatai szerint az első fél évben 966 motorkerékpárt értékesített, ami 17 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában.

Egy márkakereskedéstől származó információ szerint a Suzuki 30 százalékos növekedést ért el az év első hat hónapjában.

Egyre keresettebbek a magyar piacon a luxusmotorok is. Ezt igazolja, hogy a Harley-Davidson is egyharmadával növelte eladásait az első fél évben. A várakozások szerint év végéig 100 Harley talál gazdára, szemben a tavaly értékesített 60-nal, amelyek ára 2-7 millió forint között alakul - tudta meg a Népszava Szőr Gábortól, a Harley-Davidson Magyarország értékesítési igazgatójától.

Dutka Noémi

(Népszava)