A kisvállalkozásoknál jellemző a fiktív számla

Vágólapra másolva!
Az idei első fél évben 10 százalékkal több volt az adóellenőrzés, mint egy évvel korábban - tudta meg a Világgazdaság. A feltárt adóhiány miatt 24 milliárd forint adó- és mulasztási bírságot, valamint késedelmi pótlékot szabtak ki.
Vágólapra másolva!

A tapasztalatok szerint a kisvállalkozói körben több a fiktív számla, emellett speciális adójogi hibákkal, könyvelési problémákkal lehet találkozni. Évek óta visszatérő gondot okoznak az adatszolgáltatási mulasztások, tévedések is. A kicsiknél viszonylag gyakran maradnak el a bevallások is. Ez elsősorban amiatt van így, mert az 50 fő alatti vállalkozások - közülük is elsősorban az egyéni vállalkozók - sok esetben nem költenek könyvelőre, és saját maguk jogértelmezése alapján készítik el a bevallásukat, számolják ki az adókötelezettségüket, s így nagyobb arányban fordul elő esetükben mulasztás, hiba vagy tévedés.

Az APEH az idén kiemelten foglalkozik azokkal az adózókkal, akik évek óta veszteségesek: a hivatal szerint kérdéses, vajon mi az üzlet a ráfizetésben.

(MTI)

Ajánlat:

APEH

Korábban:

Harley-Davidsont vásárol a pizzafutár?
(2001. július 30.)