A Shell kipottyanhat a környezetbarát tőzsdei indexből

Vágólapra másolva!
A Royal/Dutch Shell olajtársaságot kivehetik a londoni értéktőzsde környezet- és társadalombarát vállalatoknak számára létrehozott FTSE4Good mutatóból, miután a brazil rendőrség ökológiai bűncselekménnyel vádolta a céget. A társaság ma tette közzé második negyedéves eredményeit. Nettó profitja 3,6 milliárd dollár lett, ami megegyezett a londoni elemzők előzetes várakozásaival.
Vágólapra másolva!

A brit-holland társaságot már korábban is gáncs érte nigériai viselt dolgaiért. A mostani panasz az, hogy a hetvenes évek végén és a nyolcvanas években mérgező anyagokkal szennyezte a talajt és a földalatti víztartalékokat a brazíliai Sao Paulo szövetségi államban.

Az FTSE indexek kezelője jelenleg vizsgálja a brazil rendőrség följelentését - mondta az FTSE egyik szóvivője. A brazil hatóságok szerint a lakosságot máshová kell telepíteni, olyan súlyosak a szennyezés következményei. A Shellnél nem reagáltak az FTSE közleményére, de korábban azt állították, hogy nem történt szennyezés.

A ma közzétett, második negyedéves eredmények szerint a társaság finomítóinak és benzinkútjainak rekordteljesítményéről számolt be. Ez 12 százalékos profitnövekedéshez segítette a Royal Dutch/Shell olajtársaságot a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A csoportszintű nettó profit 3,6 milliárd dollár lett, ami megegyezett a londoni elemzők előzetes várakozásaival. Ez minden idők legnagyobb negyedévi eredménye a vállalatnál. Az olajtermék részleg tiszta haszna 44 százalékkal 1,04 milliárd dollárra nőtt, elsősorban az amerikai piac jó teljesítménye, az ottani finomítók rekordszintű és az üzemanyagok általában is nagyobb haszonrése miatt. Az Egyesült Államokban az olajfinomítás tiszta haszna 61 százalékkal nőtt, mivel a feldolgozott olajtermékek hordójára átlagosan 8,35 dollár haszon jut, a második negyedévi 5,95 dollárral szemben.

(Üzleti Negyed)