A BSKyB tévécsatorna nem veszi meg a Manchester United-et

Vágólapra másolva!
A Rupert Murdoch nevével fémjelzett előfizetéses tévécsatorna, a BSKyB ígéretet tett a brit kormánynak, hogy nem tesz kísérletet a Manchester United futballcsapatának felvásárlására, hacsak erre írásos engedélyt nem kap. A cég 1999-ben már próbálkozott a vásárlással, de a versenyfelügyelet kersztülhúzta számítását. A BSKyB 10 százalékos részesedésével így is a klub legnagyobb egyedi részvényese.
Vágólapra másolva!

A British Sky Broadcasting (BSKyB) előfizetéses tévévállalkozás megígérte a brit kormánynak, hogy nem próbálja meg felvásárolni a Manchester United futballcsapatot.

Melanie Johnson versenyfelügyeleti államminiszter úgy nyilatkozott, hogy elfogadja a Rupert Murdoch nevével fémjelzett tévévállalkozás becsületszavát, amely szerint a BSKyB nem törekszik sem közvetlen, sem közvetett ellenőrzésre az első ligás futballcsapatban, hacsak nem ad erre írásos engedélyt a brit kormány.

A BSKyB egyszer már, 1999-ben, megpróbálta felvásárolni a vezető futballcsapatot. Tervét a kormány versenyfelügyeleti döntéssel keresztülhúzta, de az akcióból azért a tévétársaság kezében maradt közel 10 százaléknyi Manchester United-részvény. A mostani megállapodás szerint ez a részesedés legfeljebb 11,2 százalékra növekedhet.

A versenyfelügyeleti államminiszter ugyanakkor elismerte: a megállapodás nem akadályozhatja a BSKyB-t abban, hogy - úgymond - tanácsokat ne adjon a futballklubnak bizonyos ügyekben, és segítséget ne nyújtson neki új média- és internet-lehetőségek kifejlesztésében.

Részesedésével jelenleg is a BSKyB a Manchester United legnagyobb egyedi részvényese, de a kormány már 1999-ben közölte, hogy a felvásárlás ártana a versenynek a futballközvetítési jogokért, és a BSKyB-t az egész első liga döntéshozatalában túl nagy befolyáshoz juttatná.

(MTI)

Ajánlat:

Manchester United