Hét éve változatlan a szocpol

Vágólapra másolva!
Hét éve változatlan mértékű az új lakás építéséhez igénybe vehető szociálpolitikai támogatás. A szocpol egy hatályos kormányrendelet értelmében legfeljebb az építkezés-vásárlás költségeinek 65 százalékát fedezheti. Ma ez már szóba sem jöhet: az egy-, illetve többgyermekes családok a továbblépéshez szükséges összeg legfeljebb 10-15 százalékát tudják fedezni az állami forrás révén. A központi támogatás elértéktelenedése miatt sok család maradásra kényszerül.
Vágólapra másolva!

Ma már szinte semmire sem elegendő a szociálpolitikai támogatás - ebben valamennyi szakértő egyetért. Emelése nélkülözhetetlen lenne. Míg a napi megélhetési gondokkal is nehezen megbirkózó többgyermekes családok számára a nagyobb otthonba költözésre egyetlen esély az lenne, ha érdemi állami segítséggel egészíthetnék ki a saját pénzüket, a támogatás összege ma már elenyésző. Emiatt sokan képtelenek a váltásra, hiszen önerőből nem tudják előteremteni a szociálpolitikai támogatás reálértékének csökkenése miatt egyre inkább növekvő költségeket.

A szocpol jelenlegi összegét 1994-ben állapították meg. Az akkori kormányrendelet értelmében az igénybe vett állami támogatás nem haladhatja meg az építkezés beruházásának 65 százalékát. Ez a rendelkezés ma is érvényben van, ám értelmét vesztette. A jelenlegi viszonyok között ugyanis nem fenyeget az a veszély, hogy az állami forrás túllépné a kritikus határt.

Ma a szocpol legfeljebb a beruházás 10-15 százalékára elegendő. Ez pedig éppen azok számára lehetetleníti el a továbblépés lehetőségét, akiknek ez a leginkább fontos lenne -tudta meg a Népszava Cser Károlynétól, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettesétől. Így egyre kevesebben tudják igénybe venni a támogatást, hiszen nem képesek hozzátenni a kiadások másik részét - tette hozzá az elnökhelyettes.

A szocpol révén az első gyermek után 200 ezer forintot lehet igénybe venni új lakás építéséhez, illetve vásárlásához. A második és a harmadik gyermek esetén 1-1 millió forint jár a családnak, a negyedik gyermektől kezdve pedig csemeténként 200-200 ezer forint juttatás. Így tehát egy kétgyermekes család 1,2 millió, egy háromgyermekes pedig 2,2 millió forintból egészítheti ki az építkezés-vásárlás költségeit.

Ekkora összeg ma már elenyésző egy nagyobb lakásba, illetve házba vágyó famíliának. Egy kétgyermekes család az állami pénzből - egy új lakás esetén kedvezőnek számító 250 ezer forintos négyzetméterárral számítva -még 5 négyzetméterrel sem költözhet nagyobb otthonba. Három gyermekkel pedig legfeljebb 9 négyzetméterrel növekedhet meg az új lakás mérete. Még kevesebbre elegendő ez az összeg akkor, ha házra cserélnék régi ingatlanukat a többgyermekesek.

Az utóbbi négy évben háromszorosára emelkedtek az ingatlanárak, miközben a szocpol összege változatlan maradt - magyarázza a helyzetet Új Attila, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekvédelmi Szakmai Szövetségének elnöke. Míg például Kispesten egy átlagos 2 szobás, 52-54 négyzetméteres lakás 1996-ban 2,5 millió forint volt, addig ma ugyanezért 8,5-9 millió forintot kérnek. Ennek fényében különösen szembetűnő, hogy ugyanezen idő alatt a szocpol összege változatlan maradt.

Óriási azonban a különbség a főváros és a vidék, a Dunántúl és az Alföld között - hívta fel a figyelmet Új Attila. Jelentősebb hányadát fedezi az ingatlancserének az állami támogatás ott, ahol 6-8 millióért már házat, s 100-120 ezer forint négyzetméteráron lakást lehet venni. A nagyvárosokban és Budapesten azonban ekkora összeg szinte semmire sem elég - tette hozzá az elnök.

A Népszava információi szerint azonban nem várható módosítás. A lap a Pénzügyminisztériumtól úgy értesült, hogy a szociálpolitikai támogatás összege változatlan marad, s nem valósul meg az a korábbi szándék sem, hogy kiterjesztik a jogosultságot a használt lakások vételére is.

Holubár Zita

(Népszava)