A Standard & Poor's lerontotta a Marconi és az Alcatel besorolását 

Vágólapra másolva!
Az amerikai Standard & Poor's hitelminősítő az eddigi BBB pluszról BBB mínuszra rontotta a brit Marconi, és A-ról BBB pluszra a francia Alcatel távközlési berendezéseket gyártó vállalatok hosszú távú adósságainak besorolását. A hitelbesorolás rontása miatt megdrágul a jelenlegi adósságok refinanszírozása és további hitelekhez is nehezebben jutnak a cégek. 
Vágólapra másolva!

A küszködő távközlési szektorra újabb csapást mért az amerikai Standard & Poor's hitelminősítő, egyszerre két fokozattal rontván két berendezésgyártó, a brit Marconi és a francia Alcatel osztályzatát.

Az S & P közleménye szerint az egész szektor kilátásai rosszak. A hitelminősítő az eddigi BBB pluszról BBB mínuszra értékelte le a Marconi hosszú távú - mintegy 3,1 milliárd dollárnyi - kötelezettségeit.

Az Alcatel új osztályzata - 6,4 milliárd euró hosszú lejáratú adósságára - BBB plusz az eddigi A helyett. Mindkét osztályzat kilátása negatív.

Az elmúlt hónapokban mind a Marconi, mind az Alcatel kellemetlen profit-figyelmeztetésekkel lepte meg a befektetőket. Ez különösen súlyos volt a Marconi esetében, amely korábban úgy vélte, hogy nincs szükség az előrejelzései lefelé módosítására, miközben a konkurencia már javában gyengítette a magáét.

A hitelbesorolás rontása miatt a társaságok drágábban jutnak további hitelhez, megdrágul a meglévő adósságok refinanszírozása. A Marconi adósságát különösen leértékelheti minden további romlás, mert kötvényvásárlóinak egy részét belső szabály tiltja el a spekulatív szintű értékpapíroktól. Ezért, ha Marconit még egy fokozattal leértékelik, a kötvényeket kénytelenek lesznek eladni jelenlegi birtokosaik.

(MTI)

Ajánlat:

Standard & Poor's