A Fed elnökét nem érinti a gazdasági lassulás

Vágólapra másolva!
A technológiai szektor visszaesése és a gazdaság lassulása ellenére Alan Greenspan, az amerikai jegyban szerepét betöltő Fed 75 éves elnöke dollármilliós nyereséget könyvelhetett el az elmúlt évben. A Fed közleménye szerint Greenspan tavaly 10 millió dollár értékű befektetéssel rendelkezett, és konzervatív befektetési startégiája részeként kizárólag kötvényeket és kincstárjegyeket vásárolt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, Alan Greenspan, a gyengülő gazdasági helyzet ellenére újabb dollármilliós nyereségeket könyvelhet el a tavalyi évről.

A 75 éves Fed-elnöknek nem ártott a fejlett technológiai visszaesés és a gazdasági lassulás, és ókonzervatív befektetési stratégiája meghozta gyümölcsét. A Fed által most kiadott pénzügyi bevallásából kiderül, hogy csaknem kizárólag kötvényeket és amerikai kincstárjegyeket vásárol.

Greenspannek nem kell pontos vagyonbevallást tennie, a törvény megelégszik nagyságrendekkel. A Fed közleménye szerint az elnök legfeljebb 10 millió dollár értékű portfólióval rendelkezett a tavalyi év végén, az egy évvel korábbi 7 millió helyett. A nagyságrend alsó határa mindkét év végén 3 millió dollár volt. Eközben a Nasdaq összetett mutatója 39 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 6,2 százalékkal esett tavaly.

Greenspan legnagyobb egyedi befektetése egy februárban lejárt amerikai kincstárjegy volt, nagyságrendileg 1-5 millió dollár közötti értékkel.

Greenspan nem vásárol részvényeket, nehogy összeférhetetlenséggel vádolhassák a Fed döntései kapcsán. Ehhez a felelősséghez képest viszont a fizetése nem túl nagy, mindössze 157 ezer dollár évente.

(MTI)

Ajánlat:

Federal Reserve