A japán kormány 900 milliárd jenes költségcsökkentést hagyott jóvá

Vágólapra másolva!
A japán kormány 900 milliárd jenes költségcsökkentést hagyott jóvá a jövő évi költségvetésben, az állami kiadások általános tételében. Ez a tétel így 47,8 ezer milliárd jenre csökkent a korábbi 48,7 ezer milliárdról. Japánban ez a valaha volt legnagyobb arányú költségcsökkentés.
Vágólapra másolva!

A Koidzumi Dzsunicsiro vezette japán kormány pénteken a valaha látott legnagyobb csökkentésre hagyott jóvá irányelveket a jövő évi költségvetésben, az állami kiadások tetszőlegesen alakítható, általános tételében.

Az irányelvek szerint az általános költségek tételét 47,8 ezer milliárd jenre - 386,9 milliárd dollárra - csökkentenék a 2002/2003-as pénzügyi évben a jelenlegi pénzügyi év eredeti költségvetésében szereplő 48,7 ezer milliárd jenről, ami összességében 900 milliárd jenes, 1,8 százalékos lefaragást jelent, s egyben négy éve az első csökkentés.

Az irányelvek ugyan megengednek 700 milliárd jenes természetes emelkedést a szociális biztonságra szánt kiadásokban, de ez az eredeti 1 ezer milliárd jenes növekményhez képest 300 milliárdos mérséklést jelent. Ugyanakkor a közmunkákra szánt kiadásokat 10 százalékkal tervezik lefaragni.

(MTI)

Korábban: