Közép-Európát nem érinti a világgazdasági visszaesés

2001.08.10. 18:06

A belső kereslet jelentős élénkülése, Oroszország gazdasági-politikai stabilizálódása és a balkáni helyzet enyhülése miatt az uniós növekedési ütemet jelentősen meghaladó gazdasági bővülésre számít az osztrák Raiffeisen Zentralbank Közép- és Kelet-Európában. A pénzintézet az OTP papírjait a leginkább ajánlott részvények közé sorolta.

Peter Brezinschek, a bank vezető elemzője szerint a térség országai iránti befektetői bizalmat már Argentína esetleges fizetésképtelensége sem befolyásolja: a régió növekedő piacait a közelgő uniós csatlakozás alapján már más kockázati kategóriában kezelik a befektetők, mint Argentínát vagy Törökországot.

Idén a növekedési ráták az elemzett országokban mindenütt az EU-ban várt 1,8 százalékos GDP-növekedésnél magasabbak lesznek a vezető elemző szerint. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia idén átlagosan 2,8, jövőre pedig 3,7 százalékos növekedésre számíthat, míg az uniós tagjelöltek kibővített körében - 11 országban - az átlagos, idei növekedési ráta 3,2, jövőre pedig 3,9 százalékos lehet.

Az erős növekedés hajtóerejét a Raiffeisen Zentralbank (RZB) szakértői az erőteljes belső kereslet-élénkülésben látják, amely az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem negatív hatásait "több mint kiegyenlíti". Brezinschek szerint csak Lengyelország lehet kivétel a folyamat alól: az ország növekedési előrejelzését a korábbihoz képest jelentős mértékben - idén 1,9, jövőre 3,1 százalékra - lefelé módosította a pénzintézet a restriktív pénzpolitika, valamint a privatizáció lendületének lassulása miatt.

Az RZB az OTP-t a Lukoil mellett a leginkább ajánlott papírok közé sorolta.

(MTI)

Ajánlat:

RZB