Csökkenő életbiztosítási díjbevételek

Vágólapra másolva!
Az egyszeri díjas életbiztosítások díjbevételének több mint 10 milliárd forintos visszaesése az oka annak, hogy az életbiztosítási díjak többéves szárnyalás után az idei első fél évben az egy évvel korábbihoz képest visszaesetek - derül ki a cégek első félévi adataiból a Napi Gazdaság tudósítása szerint.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években volt olyan időszak, hogy az életbiztosítási díjak 40 százalékos növekedést is el tudtak érni egy év alatt, s régóta az első és az idei, amikor a bázishoz képest kevesebb az életbiztosításokból befolyt díj.

Míg 2000 első hat hónapjában 83,7 milliárd forint folyt be az életbiztosítási szerződésekre, eddig idén alig 82 milliárd. A visszaesés egyértelműen a megtakarítási termékek, illetve még nagyobb mértékben az egyszeri díjas szerződések visszaesésének tudható be. 2000 első fél évében 32 milliárd forint folyt be a társaságokhoz befektetési biztosításokból, 2001 június végéig pedig ennél kevesebb, 28,9 milliárd, s az egyszeri díjas szerződések ugyanezen idő alatt 24,5-ről 14,47 milliárd forintra csökkentek. Így elsősorban azoknak a biztosítóknak a díjbevétele nem érte el az egy évvel korábbit a vizsgált időszakban, amelyek portfóliójában az átlagosnál erőteljesebben voltak jelen az ilyen típusú biztosítási szerződések.