Nem nyithatnak céges bankszámlát a holland prostituáltak

Vágólapra másolva!
Egy hollandiai prostituáltakat képviselő alapítvány panaszt emelt az ING holland bankóriás ellen, mert a pénzintézet nem engedélyezi vállalati bankszámlák nyitását a hölgyek számára. Az ING azzal érvel, hogy a szexipar nem átlátható, túlságosan nagy benne a kockázat és a külföldi ügyfelek is nehezményezhetik, ha bankjuk üzleti kapcsolatba kerülne a prostituáltakkal. A Rode Draad - Vörös Selyem - alapítvány egy jogvédő szervezethez fordult segítségért.
Vágólapra másolva!

A világ legősibb szakmája holland képviselőinek érdekeit védő alapítvány panaszt emel az egyik legnagyobb németalföldi bankóriás, az ING ellen, mert a pénzintézet nem engedélyezi a céges számlanyitást a hölgyek számára - írja a BBC.

A több mint 20 ezer főt képviselő Rode Draad, azaz Vörös Selyem nevű alapítvány szerint az ING és más holland bankok nem úgy kezelik a prostitúciót, mint egy rendes foglalkozást, ami egyébként legális az országban. Az alapítvány ezért az Egyenlő Bánásmódért nevű jogvédő szervezethez fordult segítségért.

Az ING azzal próbálja védeni magát, hogy egyik vezérelve szerint nem kerül üzleti kapcsolatba a szex-ipar bármely képviselőjével. Peter Jong, a bank szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nem morális döntésről van szó, hanem pusztán üzleti szempontok vezérlik a céget. Az ING szerint az iparágban túl nagy a kockázat, nem átlátható és nehéz előre tervezni az esetleges kockázatokat.

A prostitúciót egyébként 1815-ben legalizálták Hollandiában, Napoleon kormányzása idején. 1988-ban valódi foglalkozássá nyilvánították, és azt is engedélyezték a hölgyek számára, hogy szakszervezetbe tömörüljenek. A hölgyeknek - mint egyéni vállalkozóknak - a törvény szerint jövedelemadót és rokkantsági biztosítást kell fizetniük az államnak.

A prostituáltak számára jelenleg viszonylag egyszerű lakossági bankszámlát nyitni, mert nekik nem kötelező felfedni foglalkozásukat. Egy céges bankszámla megléte azonban bizonyos adóelőnyöket jelenthet számukra. Azok az örömlányok, akik bizonyítani tudják, hogy üzleti bevétellel rendelkeznek, bizonyos költségeik után - például az óvszer vagy különböző segédeszközök - adót igényelhetnek vissza.

Ha átlagos ügyfélként bánnának a prostituáltakkal, lehetővé válna számukra, hogy kölcsönök felvételével fejlesszék az üzletmenetüket - vélik a Rode Draad alapítvány képviselői.

A pénzintézet és az alapítvány képviselőinek múlt heti találkozóján az ING jogászai azzal érveltek, hogy a szex-ipar nem eléggé átlátható, kényes terület és a prostituáltakkal való üzleti kapcsolat a pénzmosás vádját vetheti a jó nevű bankra. A bank képviselő elmondták, hogy a kevésbé liberális felfogású külföldi partnereik sem néznék jó szemmel, ha bankjuk a prostituáltakkal kerülne üzleti kapcsolatba.

Hollandia másik bankóriása, az ABN Amro már nem tűnt ennyire finnyásnak. A pénzintézet szóvivője, Geert Pielage elmondta, hogy előre nem rekesztenek ki egyetlen társadalmi csoportot sem. Az egyetlen kulcskérdés, hogy ezek az emberek legális tevékenységet végeznek vagy sem.

A prostituáltat is ugyanúgy kezeljük, mint egy szokványos ügyfelet, mint egy üzletasszonyt. Ha egy hölgy üzleti kapcsolatot kíván létesíteni velünk, mi átvizsgáljuk az üzletmenetét - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy természetesen nem fogadnak el minden számlanyitási kérelmet.

Az Egyenlő Bánásmódért szervezet legkésőbb szeptember 24-ig dönt az ügyben. Bár az ING természetesen nem kényszeríthető arra, hogy számlát nyisson a prostituáltaknak, de a szervezet határozata befolyásolhatja a pénzintézetet, és precedenst teremthet a jövőre nézve. A bank jogásza mindenesetre lehetségesnek tartotta, hogy az ING végül változtat merev álláspontján.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: