Lemondtak posztjukról a diákhitel-program brit szakértői

Vágólapra másolva!
Lemondott a diákhitel program két brit tanácsadója, mert nem értenek egyet a finanszírozás módjában tervezett változtatásokkal - írja csütörtöki számában aFinancial Times. A szakértők szerint az eredeti tervek megvalósítása esetén a diákhitel program a legjobb lett volna a maga nemében a világon.
Vágólapra másolva!

A londoni gazdasági lap kontinentális kiadásában közölt jelentés szerint Nicholas Barrt és Ian Crawfordot, a London School of Economics szakértőit a magyar kormánynak az a döntése késztette elhatározására, amely szerint a hitelek kamatainak csökkentése érdekében állami forrásokból támogatja a programot. A tanácsadók szerint az intézkedés csökkenteni fogja a hitelekre rendelkezésre álló összegeket, illetve a költségvetésnek is problémát okozhat.

A brit szakértők azt állítják, hogy az eredeti tervek megvalósítása esetén a diákhitel program a legjobb lett volna a maga nemében a világon. A változtatások miatt azonban szerintük már nem tudja elérni céljait.

Csekély mértékű kamattöbblettel fedezni lehetett volna az adminisztratív költségeket csakúgy, mint a visszafizetések esetleges elmaradásából származó veszteségeket, miközben a program az államtól függetlenül működhetett volna - érvelnek a tanácsadók.

A Diákhitel Központnak küldött, lemondásukat bejelentő levelük szerint a tervbe vett változtatások miatt a program megvalósítását költségvetési korlátok fogják befolyásolni, emellett az állami hitelfelvétel olyan magas szintre emelkedhet, ami már elfogadhatatlan az EU számára.

A lap emlékeztet arra, hogy a Diákhitel Központ a Postabank tulajdonába kerül, és megjegyzi: a jobbközép kormány az utóbbi időben több más olyan intézkedést is hozott, amelyek az állami beavatkozás hatókörének kiszélesítését jelentették.