Csökkent a munkanélküliség júliusban

2001.08.17. 12:55

Júliusban 14 ezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a Gazdasági Minisztérium. A központi régióban, a Közép-Dunántúlon, illetve az Észak -Alföldön az átlagosnál nagyobb ütemű volt a csökkenés. A hónap végén összesen 362 900 munkanélkülit tartottak nyilván az országban. 

A regisztrált munkanélküliek száma júliusban 14 000-rel csökkent az előző év azonos időszakához képest, így a hónap végén 362 900 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központok - tájékoztatott pénteken a Gazdasági Minisztérium.

A nyilvántartásban szereplő munkanélküliek száma Dél-Dunántúl kivételével az ország valamennyi régiójában csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest.

A központi régióban, valamint a közép-dunántúli térségben az Észak-Alföldön az átlagosnál nagyobb ütemű volt a csökkenés. A regisztrált munkanélküliek alapján számított munkanélküliségi ráta hat földrajzi régióban csökkent, a Dél-Dunántúlon viszont stagnálást jeleznek az adatok az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A legkedvezőbb változást az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió mutatja. Az Észak-Alföldön 1,3 százalékponttal, Észak-Magyarországon pedig 1 százalékponttal csökkent a ráta egy év alatt.

A pályakezdők záró létszáma július végén 30 900 volt, ez az összes regisztrált munkanélküli 8,5 százaléka. A munkaügyi nyilvántartásba júliusba 14 500 pályakezdő fiatal lépett be, 6,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium