Megállt a világgazdaság lassulása?

2001.08.17. 9:07

Az Egyesült Államok gazdasági visszaesésének végét látják szakértők abban, hogy a múlt hónapban csökkentek a fogyasztói árak és lassult az ipari termelés hanyatlásának üteme. Közgazdászok azonban arra figyelmeztetnek: a lassulás mérséklődése még nem növekedés, hosszú évekig tarthat, mire az amerikai gazdaság visszaáll korábbi növekedési pályájára.

Több mint tíz év óta először csökkent a múlt havi adatokhoz hasonló mértékben az Egyesült Államokban az infláció. Szakértők szerint ez az első jele annak, hogy az elmúlt év világgazdasági lassulása az optimista jóslatoknak megfelelően hamarosan mérséklődhet. Egyes nézetek szerint ugyanis a visszaesés főként az amerikai kereslet csökkenése nyomán következett be, így a "gyógyulást" is az újvilági gazdaság talpra állásától várják. A fékezhetetlen drágulás ugyan eddig sem tartozott az amerikai recesszió "furcsa" jelei közé, ám közgazdászok már jó ideje attól félnek, hogy a lassulást kompenzálni igyekvő jegybanki kamatcsökkenések miatt elszabadul az infláció. Igaz, ezt a lehetőséget sem lehet még kizárni: a 0,3 százalékos júliusi fogyasztóiár-csökkenést 0,2 százalékos maginfláció-növekedés kísérte. Ez utóbbi adat pedig arra utal, hogy az infláció megugrásának veszélye továbbra is fennáll, csupán sokkal kisebb, mint eddig. (A maginfláció kiszámításánál nem veszik figyelembe az évszakról évszakra, előre jelezhető módon változó élelmiszer- és energiaárakat. Mivel ezek az elmúlt hónapban jócskán visszaestek, a fogyasztói árak változásának kiszámításánál bőségesen kompenzálhatták a drágulást mutató tendenciákat.)

Az amerikai munkaügyi minisztérium jelentése szerint is jelentős szerepet játszott az infláció mérséklődésében az energiaárak 5,6 százalékos gyengülése, amit elsősorban a benzinár csökkenése váltott ki. A benzinkutaknál a júliusi ár 11,0 százalékkal hanyatlott, ami 1986 áprilisa óta a legnagyobb egyhavi csökkenés volt.

A múlt havi adatok egyébként azért is szembeötlők, mert az elmúlt hónapok trendjének megtörését jelezhetik. Júniusban még a vártnál kissé erősebb, 0,2 százalékos fogyasztói inflációt mértek az USA-ban. A maginfláció a júliusinál egy tizedszázalékkal erősebb, 0,3 százalékos volt. Májusról pedig az elemzői várakozásoknál lényegesen magasabb, 0,4, illetve 0,1 százalékos áremelkedést jelentett a számítások elvégzéséért felelős tárca.

A lassulás ütemének mérséklődésére utal az is, hogy júliusban mindössze 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés. A termelőkapacitások kihasználtsága 77 százalékos volt - közölte szerdán a szövetségi jegybank. A Dow Jones/CNBC elemzőinek várakozásai borúlátóbbak voltak: 0,3 százalékos termeléscsökkenést valószínűsítettek júniushoz képest és 76,6 százalékos termelőkapacitás-kihasználtságot. Az ipari termelésen is látszik a trendforduló: egy hónappal korábban még a jelenlegi ütem háromszorosával, 0,9 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Arról nem is szólva, hogy a gazdaság állapotának "lakmuszpapírja", a feldolgozóipari kibocsátás is először szakított 2000 szeptembere óta a visszaesési trenddel, a júniusi 1 százalékos mérséklődés után júliusban egyáltalán nem változott.

Stagnálást jelentenek Németországban:

A német Bundesbank havi jelentése szerint a német gazdaság a stagnálás állapotában van: az idei második negyedévben növekedése gyakorlatilag leállt, vagyis a második negyedévben a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított reál GDP az első negyeddel megegyezően alakult. Éves szinten, a tavaly április-június időszakhoz képest a GDP mindössze 1 százalékkal nőtt.

Az augusztusi Bundesbank-jelentés szerint ugyanakkor a gazdaság nem kerül a recesszió állapotába, s a jövő év elején ismét élénküléssel lehet számolni. A szövetségi pénzügyi politikát hosszabb távra kellene tervezni és megbízhatóbbá kellene tenni - vélik. Ugyanakkor a kormány erőfeszítéseit az államháztartási hiány megszüntetésére a helyes irányban tett lépésnek értékeli a jelentés.

A német pénzügyminisztérium nem kommentálta a jegybanki jelentést, csupán annyit mondott, hogy a hivatalos második negyedévi adatok közzététele előtt nem bocsátkoznak jóslásokba. A minisztériumi szóvivő azt közölte: saját előrejelzésüket csak a hivatalos adatok birtokában módosítják. (A minisztérium az idei évre 2 százalék körüli növekedést vár, bár Schröder kancellár legutóbb már 1,5 százalékról beszélt.)

Dóra Melinda Tünde

(Népszava)