Csökkent a részvényállomány a második negyedévben

Vágólapra másolva!
A tőzsdei részvényeken a magyar háztartások 5 milliárd forint, míg a külföldi befektetők 29 milliárd forint árfolyam-veszteséget szenvedtek el az idén a második negyedévben - hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.
Vágólapra másolva!

A tőzsdei részvények piaci értéke az első negyedévi 645 milliárd forintos visszaesést követően a második negyedévben jóval kisebb mértékben 62,5 milliárd forinttal csökkent, június végén 2.687 milliárd forintot tett ki. A jegybank tájékoztatása szerint a csökkenés kizárólag a papírok árfolyam esésére vezethető vissza, mivel a második negyedévben nem volt tőkeemelés, illetve tőkeleszállítás. A pénzügyi vállalatok részvényállománya 23 milliárd forinttal csökkent, így részesedésük 7,1 százalékról 6,4 százalékra mérséklődött.

A háztartások a tőzsdei részvények 6,9 százalékát birtokolták június végén, szemben az egy hónappal korábbi 7,3 százalékkal. Az állomány forintértékben 9 milliárd forinttal csökkent a részvényeladások miatt. Ezen felül 5 milliárd forint árfolyam-veszteséget is elszenvedtek a háztartások.

A nem pénzügyi vállalatok nettó 2 milliárd forint értékben vásároltak részvényeket a második negyedévben, azonban az átlagosnál nagyobb átértékelődési veszteség hatására részesedésük 6,6 százalékról 6,4 százalékra csökkent.

A külföldiek tulajdonában lévő részvénymennyiség 70,3 százalékról 71,8 százalékra nőtt. Ez annak tudható be, hogy nettó 25 milliárd forint értékben vásároltak részvényeket, ugyanakkor 29 milliárd forint árfolyam-veszteséget kellett elszenvedniük.

Az állampapírok állománya piaci értéken 2,5 százalékkal nőtt idén a második negyedévben, ezen belül leginkább a kincstárjegyek állománya növekedett, 4,9 százalékkal. Az államkötvények értéke 3,2 százalékkal lett magasabb, az MNB-kötvények összességében 5,6 százalékkal csökkentek.

A tulajdonosi megoszlás szerint az állampapírok állományából a pénzügyi vállalatok összesen 55,9 százalékot birtokoltak, szemben az egy hónappal korábbi 58 százalékkal és az egy évvel ezelőtti 58,9 százalékkal. Június végén a hitelintézetek összesen 24,4 százaléknyi, a befektetési alapok 8,1 százaléknyi, míg a jegybank 3,2 százaléknyi állampapírral rendelkezett. A háztartások részesedése március végi 15,8 százalékról 19,2 százalékra növekedett, az emelkedés 208,4 milliárd forint volt.

Az államháztartás részesedése 2,6 százalékról 2,4 százalékra esett vissza, ami elsősorban az önkormányzatok tulajdonában lévő állampapír-állomány mérséklődésének hatása. A külföldiek tulajdonában lévő állampapírok aránya 15,8 százalékról 19,2 százalékra emelkedett.

A jegybank közleménye rámutat: a devizaliberalizációval lehetővé vált, hogy a külföldiek egy évnél rövidebb lejáratú papírokat is vehessenek. Ezt közel 30 milliárd forint értékű MNB-kötvény, illetve kincstárjegy vásárlására használták ki.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank