Kifogások merültek fel a 100 Forintos boltok ellen

Vágólapra másolva!
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) piacfelügyeleti vizsgálata szerint a "100 Forintos" boltoknál az ellenőrzött kiskereskedelmi egységek 92 százalékában, a nagykereskedelmiek 77 százalékában merült fel valamilyen kifogás - derül ki a hivatal összefoglaló jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzést az idén májusban tartotta a felügyelőség és júliusban hozták meg a határozatokat. Az ország területén összesen 375 kiskereskedelmi egységet és 31 nagykereskedelmi központot érintett.

Az úgynevezett "100 Forintos" boltok a városok, települések frekventált helyein és peremkerületein egyaránt megtalálhatók. Az üzletek többségében kisméretűek, általában 20-50 négyzetméter alapterületű, minimális egy légterű raktárhelyiséggel vagy anélkül működő egységek.

Az ebben az üzletkörben forgalmazott áruk fogyasztói ára 15-25 százalékkal alacsonyabb a más kereskedelmi egységekben árusított, azonos rendeltetésű termékekkel szemben.

Az államigazgatási eljárás során összesen 571 határozatot hozott az FVF. A vizsgálatnál 75 esetben mintegy 1,84 millió forint értékű termék forgalmazását tiltották meg többségében a forgalmazási engedély hiánya vagy lejárt minőségmegőrzési idő miatt.

Az ellenőrzések során a hivatal 360 alkalommal 40,5 millió forint értéket meghaladó áru értékesítését - az engedélyek utólagos bemutatása, illetve a címkézési hiányok pótlásáig - feltételhez kötötte, melyből 12 esetben 303,6 ezer forint értékű árura a feltételek teljesítésének igazolása után feloldó intézkedést hoztak.

Az FVF 154 esetben adott ki jelölési hiányosságok pótlására vonatkozó határozatot. Minőségvédelmi bírságot 141 esetben csaknem 8,1 millió forint értékben, fogyasztóvédelmi bírságot pedig 111 esetben mintegy 11,5 millió forint értékben szabott ki a hivatal.

(MTI)

Ajánlat:

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség