Egyre inkább megéri malacot venni

Vágólapra másolva!
Nem érdemes már várniuk azoknak a gazdálkodóknak, akik a lehető legelőnyösebben akarnak malacot vásárolni. A kül- és belföldi felvásárlási árak, illetve a takarmányárak alakulása már most sem magyarázza az alacsony malacárakat és már tapasztalhatók a kereslet növekedésének jelei - derül ki az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet (AKII) prognózisából.
Vágólapra másolva!

A vágósertések magas felvásárlási ára, továbbá a csökkenő takarmányok ösztönzőleg hatnak a sertésállomány jövőbeni fejlődésére, ugyanakkor az EU-beli és a magyarországi vágósertések áraránya, illetve az exportárak kisebb mérséklődése a kivitel szempontjából kedvezőtlen - vélik az AKII szakértői. A kutatók prognózisa szerint a szokásos szezonális hatásnak megfelelően idén augusztus elejére 4,95 millió darabra emelkedett az ország sertésállománya, ami 5 százalékos növekedés áprilishoz képest, de még mindig csaknem 7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A malacállomány április óta 6 százalékkal csökkent és ott tart, ahol egy évvel korábban. Az áprilisi magas malacszámot figyelembe véve a süldők és a hízók száma 4,5, illetve csaknem 20 százalékkal növekedhetett.

A tenyésztésbe állítást, illetve az üres kocák visszaforgatását leginkább a vágósertések felvásárlási ára, a takarmányárak, illetve az exportárak változása határozza meg. Áprilisban és májusban a takarmánykukorica ára csökkenni kezdett, ugyanakkor a vágósertések felvásárlási ára az erősen lecsökkent kínálat miatt jelentősen emelkedett. Az exporttámogatások fokozták a vágósertések iránti keresletet, a sertésfelvásárlások áprilistól átlagosan csaknem 80 ezerre emelkedtek az év első negyedévére jellemző 65 ezerről. Mindezek a hatások magas malacárakat indokolnának a kis "Mazsolák" mégis lényegesen olcsóbbak, mint három hónappal ezelőtt. Az agrártárca legutóbbi adatai szerint a 15-25 kilogrammos malacok ára 600-950 forint/kilogramm, vagyis a jelenlegi legmagasabb ár is csak megközelíti a három hónappal ezelőtti 25 ezer forint/darabos átlagot, az alsó határ pedig ennél lényegesen alacsonyabb.

A piac kezdi felismerni, hogy a nyomott árak miatt jó befektetés a malac, információink szerint az utóbbi időben lassan élénkül a kereslet és megnőtt az érdeklődés a minőségi kocacsere és az új állományok beindításának támogatása iránt is.

(MTI)