Milton Friedman szerint az euró egy tévedés

2001.11.19. 14:49

Komoly gondokat okozhat Európának a közös pénznem bevezetése - nyilatkozta Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász a Corriere della Sera lapnak hétfőn. Véleménye szerint az euró - céljával ellentétben - inkább az országok közötti különbségek hangsúlyozására lesz alkalmas.

Friedman az olasz lapnak elmondta: az euró egy komoly tévedés. Véleménye szerint ahelyett, hogy egységes politikai rendszer kialakítását segítené elő, a közös valuta inkább a tagországok közötti különbségek felszínre kerülésére lesz alkalmas.

A legnagyobb problémának az egyes tagországok monetáris politikája közti különbséget nevezte a Stanford Egyetem professzora, példaként említve a lazább ír politikát szemben a szigorúbb olasz monetáris politikával. Szerinte, ha a nehéz helyzetben lévő német gazdaságban lazítanak a jelenlegi pénzügypolitikán, az súlyos feszültségeket okozhat.

A világgazdaság jelenlegi helyzetével kapcsolatban Friedman elmondta, a recesszió már jelen van az USÁ-ban, a jövő évtől azonban újból gazdasági fellendülésre lehet számítani.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

A Corriere della Sera által készített interjú Milton Friedmannel