Franciaország bevezetné a Tobin-adót

Vágólapra másolva!
A nagy ipari országok közül elsőként Franciaországban a nemzetközi pénzügyi tranzakciók után fizetendő Tobin-adó bevezetését fontolgatják. Magyarországon korábban az akkor még pénzügyminiszter Járai Zsigmond vetette fel a Tobin-adó bevezetését.
Vágólapra másolva!

Lionel Jospin a francia miniszterelnök, aki várhatóan indul a jövő évi elnökválasztáson, úgy nyilatkozott: támogatna egy Tobin-adó bevezetésére irányuló kezdeményezést az európai pénzügyminiszterek következő találkozóján - adta közre a BBC News.

A Tobin-adó klasszikus formájában a tranzakciós költségekbe épített, a tranzakció értékének százalékában meghatározott néhány bázispontos adó. Célja, hogy a rövid távú spekulatív tőkeáramlások költségeinek emelésével elvegye a spekulánsok kedvét attól, hogy néhány bázispontos hozamért be- és aztán kirohanjanak valamelyik piacról.

Magyarországon korábban az akkor még pénzügyminiszter Járai Zsigmond a parlament gazdasági bizottsága előtt vetette fel a Tobin-adó bevezetésének lehetőségét. Ehhez hasonló ötletet a jegybank korábban is dédelgetett, de a terveket végül elvetették, mert megvalósítása drága és nehézkes, könnyen kijátszható és nyugodt pénzpiaci időszakokban több kárt okoz, mint amennyit zűrzavarban megelőz.

(Üzleti Negyed)