Japán egyre közelebb kerül a recesszióhoz

Vágólapra másolva!
Japánban az ipari termelés júliusi 2,8 százalékos, illetve a kiskereskedelmi forgalom 2,7 százalékos visszaesése miatt a gazdaság egyre közelebb kerül a recesszióhoz. A visszaeséseket az elektronikai cikkek iránt mérséklődő kereslet, valamint a csökkenő fogyasztói kiadások magyarázzák. A japán kormány az újabb elbocsátások hatására menhelyek építésébe kezdett a munkanélküliek és hajléktalanok számára.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön napvilágot látott legfrissebb adatok szerint az ipari termelés, illetve a kiskereskedelmi forgalom júliusi visszaesése egy újabb lépéssel közelebb lökte Japánt a gazdasági recesszió felé - írja a BBC.

Az ipari termelés öt egymást követő hónapban folyamatosan csökkent, és a júliusi 2,8 százalékos csökkenés az elemzői várakozásokat is felülmúlta. A japán kormány szerint a visszaesés az elektronikai cikkek iránt csökkenő világpiaci kereslet eredménye.

Eközben a kiskereskedelmi forgalom mintegy 2,7 százalékkal csökkent, köszönhetően a fogyasztói kiadások csökkenésének, amit elsősorban az átfogó elbocsátási hullám okozott.

Csütörtökön egyébként újabb elbocsátásokat jelentette be néhány japán nagyvállalat. A Kyocera 10 ezer, a telekommunikációs berendezéseket gyártó Oki Electric Industry pedig 2200 dolgozójától válik meg a közeljövőben.

Szerdán egyébként a tokiói értéktőzsde fő indexe, a Nikkei 17 éves minimumán, 11 ezer pont alatt zárt.

A kormány közölte, hogy a gazdasági válság miatt az adóbevételek csökkenésére is számít, valamint bejelentette, hogy menhelyek építését kezdi meg a munkanélküliek és hajléktalanok számára.

(Üzleti Negyed)

Korábban: