A General Motors megtette végső ajánlatát a Daewoo-ra

Vágólapra másolva!
Az amerikai General Motors (GM) konszern megtette utolsó ajánlatát a koreai Daewoo Motor autógyártóra. A csődbe jutott koreai cég legnagyobb gyára,  a közel 15 ezer főt foglalkoztató Pupyong-i üzem azonban nem szerepel a GM kívánságlistáján. A munkások tiltakozásai miatt a vásárlást május óta halogatják, azonban hamarosan döntenie kell a koreai kormánynak, mert a vállalat életben tartása 1999 augusztusa óta eddig 2 milliárd dollárba került.
Vágólapra másolva!

Az amerikai autógyártó óriás, a General Motors megtette utolsó ajánlatát a csődbe jutott dél-koreai Daewoo Motorra - írja a CNN. Az ajánlat - amelynek pontos összege nem ismert - nem vonatkozik a koreai vállalat legnagyobb gyárára, a Pupyong-i üzemegységre.

A Daewoo legnagyobb üzemének kérdése volt a tárgyalások befejezésének legfőbb akadálya - állítják a szakértők. A General Motors és olaszországi partnere, a Fiat májusban tették meg első ajánlatukat, az eladások alapján Dél-Korea harmadik legnagyobb autógyárára, de a tárgyalások azóta elakadtak.

Egy, a Reuters által megkérdezett szakértő szerint, a hitelezők mérlegelték a felvásárlás gazdasági realitásait, valamint a gyár dolgozóinak várható reakcióit. A vállalat Pupyong-i részlege a legnagyobb és egyben legrégibb üzem, amely a Daewoo dolgozóinak csaknem a felét - mintegy 15 ezer embert - foglalkoztatja, valamint alvállalkozók és egyéb cégek tucatjai révén további több ezer munkást tart el. A gyár területén zajlottak a februári elbocsátásokat követő heves szakszervezeti tüntetések.

A gyár sorsát nem lehet pusztán gazdasági megfontolások alapján rendezni, - véli a Reutersnek nyilatkozó szakértő - mert politikailag kényes ügyről van szó.

A Daewoo működtetése 1999 augusztusa óta közel 2 milliárd dollárjába került a hitelezőknek, ezért Jin Nyum dél-koreai pénzügyminiszter szerint ideje döntést hozni, amelyért egyébként személyes felelőséget vállal amennyiben az eladás valóban a tervek szerint történik meg.

A Daewoo eladásának halasztgatása egyébként jelentősen csökkentette a cég értékét, amelyre 11 hónappal ezelőtt a másik nagy amerikai autógyártó, a Ford Motor Company több mint 6 milliárd dolláros ajánlatot tett.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: