Kormányportál 12 milliárd forintért

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint valószínű, hogy a kormány a népszerű kormányportál létrehozatala címén végzi el a közigazgatás teljes körű számítástechnikai frissítését is. Ez lehet a magyarázat arra, hogy két év alatt 12 milliárdot kívánnak költeni az e-kormányzathoz kapcsolódó feladatokra.
Vágólapra másolva!

Az elektronikus kormányzat kiépítésére elkülönített 12 milliárd forintból már körülbelül 2,5 milliárdnak megtalálta a helyét a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága (IKb). Tegnap ugyanis közzétette a szervezet, hogy a júliusi, becslések szerint körülbelül félmilliárdos kormányportál-üzemeltetési tender után szeptemberben három újabb pályázatot ír ki az elektronikus kormányzat program keretében. Szakértők számára azonban még mindig kérdéses, hogy mi történhet a maradék, csaknem tízmilliárd forinttal.

A három új pályázattal együtt az eddigi kiírások ugyanis a hardver- és szoftverbeszerzéstől és néhány apróságtól eltekintve máris lefedik azokat a feladatokat, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a kormányportál megvalósításához. Egyes szakértők ezért egyre valószínűbbnek tartják, hogy a népszerű kormányportál létrehozatalának címén végzi el a közigazgatás - kétségkívül sürgető, ám kevésbé népszerű - számítástechnikai frissítését is a kormány, ezért igényel olyan nagy forrásokat az e-kormányzat kialakítása. Az IKb-nál a Népszava erre vonatkozó kérdésére azt válaszolták: az elektronikus kormányprogram célja az, hogy a közigazgatás informatikai szemléletét megváltoztassa, és ezáltal szolgáltatás-alapúvá változzon működésük is.

A 12 milliárdos költségvetési beruházás részleteit illetően meglehetősen titkolózó kormánybiztosság idén 4,9 milliárdot költhet az e-kormányzat kialakítására. Ebből körülbelül félmilliárdba kerül majd a portál kialakítása.

Az pedig szeptember tizedike körül dől el, mely cég végzi majd el ezt, azaz ki oldja meg az információszolgáltatást az államigazgatási intézmények, az állampolgárok és szervezetek felé. Emellett a hardver- és szoftverelemek üzembe helyezését, az alapszolgáltatások kidolgozását, a rendelkezésre álló információk integrálását és a leendő portál üzemeltetését is a nyertes cég bonyolítja majd.

Mintegy 2 milliárd forintot szánnak a portál tartalommal való feltöltését és az egész e-kormányzat programot megalapozó, közigazgatási szervezeteknek szánt támogatásra. Ennek különböző formáit fogja össze az a három pályázat, amelyet hamarosan meghirdetnek. A támogatások elnyeréséhez a közigazgatási szervezeteknek 20-40 százaléknyi saját részt kell biztosítaniuk - ez a módszer egyébként igencsak emlékeztet arra, amely például a Gazdasági Minisztérium által a kis- és közepes vállalatoknak kiírt támogatási pályázatokra jellemző. Erről az IKb-nál a Népszava kérdésére azt mondták: a közigazgatás működéshez szükséges informatikai fejlesztéseit természetesen továbbra is a költségvetés finanszírozza, a pályázatokkal csupán azokat a fejlesztéseket szeretnék támogatni, amelyek túlmutatnak a mindennapi működésen és a szolgáltatások felé orientálnak.

Az első, 400 milliós pályázat a kormányportálon kívüli fejlesztésekhez kapcsolódik, azaz a kormányszervek számítástechnikai rendszerének jobb kiépítését és a már elindult vagy működő fejlesztésekhez való csatlakozást segíti elő. Így például az állami nyilvántartások ésszerűsítését szolgáló KIKERES elektronikus keresőrendszerhez, a kormányzati iratkezelő rendszerhez, valamint a kormányzati címtárhoz való hozzáférést.

A második, 800 millió forint keretösszegű pályázat olyan rendszerek fejlesztését célozza, amelyek az internetes kormányzati portálon keresztül különféle szolgáltatásokat képesek nyújtani a polgárok részére: így például az állami nyilvántartásból történő szolgáltatás, illetve ügyfélszolgálati sorszámkérés.

A harmadik pályázatra olyan fejlesztésekkel lehet jelentkezni, amelyek eredményeként igazolható és mérhető javulás következik be a polgároknak vagy más közigazgatási szerveknek nyújtott szolgáltatás minőségében, illetve a jelenlegi színvonal megtartása mellett a szolgáltatás a továbbiakban alacsonyabb költséggel üzemeltethető. Erre a pályázatra az IKb 800 millió forint keretösszeget szán.

Az IKb tegnap kiadott közleménye szerint egyébként a meghirdetett három pályázat kizárólag projektjellegű, azaz nem eszközök beszerzésére, hanem azok minél ésszerűbb működtetésére vonatkozik. A nyertes projektek megvalósulását az IKb munkatársai folyamatosan nyomon követik és ellenőrzik.

(Népszava)

Ajánlat:

Informatikai Kormánybiztosság