Gazdát cserél a West End City Center?

Vágólapra másolva!
Több mint félmilliárd euróért - megközelítőleg 130 milliárd forintért - gazdát cserélhet a West-End City Center, a budapesti és a pozsonyi Pólus Center - értesült a Magyar Hírlap. A tranzakció ingatlanpiaci szakértők szerint egyértelműen az évtized üzlete lehet. A lap úgy tudja, ma igazgatósági értekezletre Budapestre érkezik Peter Munk, a TrizecHahn első embere.
Vágólapra másolva!

Hónapokon belül nyélbe üthetik az óriási ingatlanüzletet a három épületet birtokló eladók, és egy eddig meg nem nevezett nyugat-európai ingatlanbefektető cég között - tudta meg a Magyar Hírlap. Mint azt Takács Ildikó, a Trigránit Rt. marketingigazgatója elmondta, a cégnél egyelőre sem döntés, sem állásfoglalás nem született erről a jelentős ügyről. Az viszont igaz, mondta Takács Ildikó, hogy társaságuk korábban is kapott és folyamatosan kap vételi ajánlatokat. De ez nem is csoda, hiszen ez egy rendkívül likvid piac, ahol az igazán presztízsértékű ingatlanok iránt rendszerint van érdeklődés - tette hozzá.

Amennyiben az adásvétel létrejön, méltán lesz az évtized ingatlanügylete, hiszen a TrizecHahn csoport, valamint a Demján Sándor magyar üzletember nevével fémjelzett magyar érdekeltségek; a Gránit Pólus Rt., s a Trigránit Rt., valamint az amerikai ingatlanbefektető IAG 130 milliárd forintos bevételhez juthat. Az említett bevásárlóközpontok felépítése ugyanis százmilliárd forint körüli összegbe került a befektetőknek, s ekkora értékű ingatlanok ritkán cserélnek gazdát. A Pólus Center 1996 novemberében nyílt meg. Az 56 ezer négyzetméter alapterületű, 8,6 milliárd forintba kerülő létesítmény beruházója a Demján jegyezte Gránit Pólus Rt. volt.

Ezzel a befektetéssel elindult hazánkban a kereskedelmi beruházási láz, amely 1999-ben újabb nagy üzlet átadásával folytatódott: ekkor nyílt meg ugyanis a 40 milliárd forintos beruházással elkészült, összesen 91 ezer négyzetméteres bevásárló és szórakoztató központ, a West End City Center. A főváros új belvárosaként emlegetett komplexumban négyszáz üzlet, emellett számos szórakoztatóegység és egy Hilton szálloda is működik. A nyitáskor még napi százezer látogatóra számítottak az óriás házban, ám a magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének adatai szerint átlagosan hetente "csak" 400 ezer látogatót fogadnak. A Pólus Centerben és a West Endben a vásárlók száma 200 ezer körül van hetente. (Mindennek eredményeként ma már Kelet-Közép-Európában Magyarország a legnagyobb a bevásárlóközpont- sűrűség.) Az eladásra kínált harmadik, 58 ezer négyzetméteres pozsonyi Pólust tavaly avatták. A három "ház" beruházási költsége szakértői számítások szerint 100 milliárdos nagyságrendűre tehető.

A hivatalos adatok szerint az év végéig a hazánkban ma meglévő, valamivel több mint egymillió négyzetméternyi bevásárlóközpont mellé országszerte további egymillió négyzetméter megépítése várható. Demján, akit a Skála megalapítása tett híressé az üzleti életben, néhány év alatt forradalmat teremtett a kereskedelemben. Üzleti partnerei között beruházóként jelentek meg a világ legnagyobb ingatlanbefektetői, így például Peter Munk kanadai magyar származású üzletember, a TrisecHahn - Észak-Amerika legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének - elnöke és tulajdonosa. Demján óriási tervei az eltelt években mind valóra váltak: a budapesti Pólus Centeren kívül még két kis Pólust épített, egyet Kecskeméten, egyet Barcson.

Iván Gizella,Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)