Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség kritikai megjegyzései ellenére a diákhitel konstrukcióján nem változtat a kormány - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján. A tárca vezetője azt is kijelentette, hogy a kabinet nem ért egyet az Állami Számvevőszék a tavalyi zárszámadással kapcsolatos bírálatával.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter közölte: a diákhitel-konstrukció nem profitorientált, célja az, hogy a tanulók minél alacsonyabb kamattal és minél gördülékenyebben jussanak kölcsönhöz. Mivel a Postabank állami tulajdonban van, a kormány befolyásolni tudja a pénzintézet kamatpolitikáját, és érvényesíteni tudja saját elképzeléseit.

Ha a Magyarországon működő, külföldi tulajdonú hitelintézetek is részt vennének a diákhitel kiközvetítésében, akkor annak végleges kamatkondícióiba a kormánynak nem lenne beleszólása - tette hozzá Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a tájékoztatón azt is elmondta, hogy a múlt évi zárszámadással kapcsolatban a Pénzügyminisztérium és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) álláspontja eltér. A pénzügyi tárca megítélése szerint az ÁSZ tévesen kapcsolt össze bizonyos paragrafusokat az államháztartási törvényben, és ennek alapján bírálta a tavalyi zárszámadást. A Pénzügyminisztérium szerint a többletbevételekről egyébként is az Országgyűlés határoz véglegesen, így az nem mond ellent a fennálló törvényi rendelkezéseknek.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

ÁSZ

Korábban:

Meghamisította a tavalyi mérleget a kormány
(2001. szeptember 5.)

A bankszövetség bírálja a diákhitelt
(2001. szeptember 4.)