Újabb jó üzlethez juttatják a Magyar Postát

Vágólapra másolva!
Az elektronikus kormányprogram kapcsán milliárdok kerülhetnek a postához. Ennek első fejezete az lehet, hogy a kormány a Magyar Postát bízza meg a köztisztviselők elektronikus aláírásainak hitelesítésével.
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint már "csomagolják" a posta következő "kormányzati ajándékát". Még el sem csitultak ugyanis a diákhitelezés, a Tetra készenléti kommunikációs rendszer kiépítése és a Postabank "elnyerése" miatt kialakult hullámok a Magyar Posta körül, de máris jól körvonalazódik, mi lehet a következő kormányzati megrendelés: a hitelesített elektronikus aláírások biztosítása a köztisztviselők számára. És tekintve, hogy ma Magyarországon a mintegy 550-600 ezer közalkalmazott közül mintegy 80 ezer köztisztviselő dolgozik csak a közigazgatásban, ez az esetleges megrendelés további milliárdokat juttatna a posta zsebébe.

Az elektronikus aláírásról szóló törvény szeptemberi hatályba léptével, illetve a kormány nagyszabású e-kormányzati tervei miatt minden valószínűség szerint hamarosan felmerül a hivatalos dokumentumokat jegyző köztisztviselők aláírásának "digitalizálása". Ez, úgy tűnik, már meg is kezdődött. A kormányzati informatikai fejlesztésekért is felelő Informatikai Kormánybiztosságtól ugyanis a Népszava megtudta: egyelőre ugyan nincsenek adataik arra nézve, hány köztisztviselőnek lesz szüksége elektronikus aláírásra, ám addigra, mire a technikai körülmények rendeződnek, elkészül majd a tanulmány, amelyet ennek felmérésére indítottak.

Az ilyen aláírásokat jelenleg is szolgáltató szervezetek tarifatáblázatai szerint a közigazgatásban dolgozó valamennyi köztisztviselő elektronikus aláírásának hitelesítése mintegy másfél milliárd forintba kerülne évente. Abban az esetben pedig, ha a kormányzat komolyan veszi az elektronikus aláírás elterjesztését, és például a többi, mintegy 550-600 ezer közalkalmazott számára is felkínálja ezt a lehetőséget, még a fentieknél is lényegesen nagyobb üzletet jelenthet a majdani szállító számára.

Szakértők két tényezőre alapozzák vélekedésüket, miszerint a posta nyerheti majd esetleg el az elektronikus aláírások hitelesítésére vonatkozó kormánymegbízást. Úgy látják: a kormány következetesen a posta "ölébe pottyantja" az összes olyan kormányzati feladat ellátását, amely bármilyen fokon kapcsolódik az informatikai-távközlési infrastruktúrákhoz. Így kaphatta meg a posta például az elektronikus közbeszerzési piac kidolgozására a megbízást és a Tetra készenléti kommunikációs rendszer 51 milliárdos kialakítására is a megbízást - vélik. Ez egyébként összhangban van azzal az európai tendenciával, hogy a postákat - korábbi funkcióik kiüresedése miatt - vagy privatizálják, vagy főként elektronikus jellegű új feladatokat bíznak ezekre. A német és a svéd posta például sikerrel végez hitelesítésszolgáltatási tevékenységet is más digitális szolgáltatások mellett.

A posta esetleges kijelölését látszik alátámasztani az is, hogy a kormány által "kedvelt" szervezetek közül egyelőre csak ez a cég tervezi a szolgáltatás bevezetését. Mint a Népszavának Talygás Judittal, az rt. igazgatói rangú tanácsadójával folytatott beszélgetéséből kiderült, a posta egyelőre nem nyújtotta be ez irányú regisztrációs kérelmét a Hírközlési Főfelügyeletnek, ám a hitelesítésszolgáltatás előkelő helyet foglal a cég tavasszal kidolgozott 3-5 éves stratégiai elképzelései között.

A szeptember 1-jén hatályba lépett elektronikus aláírásról szóló törvény azt is körülírja, milyen szerepük lesz a hitelesítésszolgáltatóknak. Magyarországon a hitelesítést üzleti szolgáltatók végzik majd, amelyeknek be kell majd jelentkezniük a Hírközlési Főfelügyeletnél és szigorú nyilvántartást vezetni a hitelesített aláírásokról. A hitelesítő központok gyakorlatilag csökkentett hatáskörű közjegyzőkként működnének. Az elektronikus aláírás elterjedéséből egyébként közvetlenül csupán ezek a vállalatok profitálhatnak anyagilag.

Eddig a postán kívül a Matáv, a NetLock Kft. és a Giro Rt. jelezte, hogy részt venne a szolgáltatásban.

(Népszava)

Ajánlat:

Magyar Posta

Korábban:

A Magyar Posta építheti ki a Tetra-rendszert
(2001. július 26.)