Csökkentheti az IMF a globális növekedési rátát

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az eddigi 3,2 százalékról 2,7 százalékra akarja csökkenteni az idei világgazdasági növekedésre adott előrejelzését. Az idei visszaesést azonban a pénzintézet szerint erős, 3,6 százalékos növekedés követi majd jövőre.
Vágólapra másolva!

Az eddigi 3,2 százalékos világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést 2,7 százalékra akarja csökkenteni az IMF - jelentett ki Horst Köhler, a pénzintézet vezetője. Jövőre már 3,6 százalékos globális növekedést prognosztizál az IMF, ami a csökkenő olajáraknak, és a gazdasági központokban bekövetkezett kamatcsökkentéseknek lesz köszönhető. Az pénzintézet az őszi, washingtoni közgyűlésen adja majd ki a jövő évre vonatkozó világgazdasági előrejelzését.

Az Unióban fel kell gyorsítani a szerkezeti reformokat - mondta el Köhler - amihez a valutauniós jegybank további kamatcsökkentése szükséges. A bank utolsó kamatcsökkentését augusztus 30-án jelentették be, amikor 4,50-ről 4,25-re csökkentették az irányadó kamatot. Az eurojegybank ezzel másodszor csökkentett kamatot az idén. A Federal Reserve ezzel szemben már hétszer, összesen 300 bázisponttal (3,5 százalékra) csökkentette az irányadó kamatait.

(MTI)

Ajánlat:

IMF

Federal Reserve