Francia cég veszi át a Gucci divatházat

Vágólapra másolva!
A Pinault-Printemps-Redoute (PPR) francia kiskereskedelmi hálózat átveszi a teljes ellenőrzést az olasz Gucci divatház felett. A rivális LVMH Moet Hennessy Louis Vuittonnal folytatott kétéves harc, és hónapok óta tartó spekulációk után a PPR a divatház minden, általa eddig nem birtokolt részvényét fel akarja vásárolni, akár 6 milliárd dolláros összegért is.
Vágólapra másolva!

Az LVMH, a Gucci és PPR mindegyike külön közleményben jelentette be, hogy a háromlépcsős tranzakció keretében a PPR először 806,5 millió dollárt fizet az LVMH Gucci-részvényeiért, 94 dolláros részvényekénti árfolyamon. Ezzel a PPR részesedése a jelenlegi 42 százalékról 53,2 százalékra nő. A második lépcsőben -december 15-ig - a Gucci 7 dolláros különosztalékot fizet részvényenként minden Gucci részvényesnek, kivéve a PPR-t. Végül a PPR 101,5 dolláros nyilvános ajánlatot ad minden kifizetetlen Gucci részvényre, 2004. március 22. és április 30. között.

Az LVMH, amely 1999-től a Gucci 20 százalékát ellenőrizte, az év végéig összes Gucci-részvényétől szeretne megszabadulni, és ez 1,89 milliárd dolláros bevételt és 684 millió dolláros tőkenyereséget jelent a számára.

A Gucci részvényeivel New Yorkban és Amszterdamban kereskednek, a papírok New Yorkban 1,5 százalékos csökkenéssel 83,48 dolláron zártak pénteken. Hétfő délután a Gucci részvényeinek árfolyama 98,20 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 6,20 euróval, azaz 6,74 százalékkal drágább a pénteki zárónál.

(MTI)

Ajánlat: