Októberig bizonytalan a Győri Keksz Kft. sorsa

Vágólapra másolva!
Októberben dönt a Danone-csoport a Győri Keksz Kft. jövőjéről. A gyár bezárása helyett azonban most már komplex racionalizálási program kidolgozása lett a cél. Az 1999 óta veszteséges gyár termékei közül várhatóan egynek sem szüntetik be a gyártását, az alkalmazottak száma azonban csökkenni fog.
Vágólapra másolva!

A Danone-csoport 2000. november 15-én vette át a győri gyárat a United Biscuitstől. A gyár bezárásának szükségessége azért merült fel a vezetésében, mert a Győri Keksz Kft. 1999 óta veszteséget termel. Az Európa legkisebb fogyasztási adatát produkáló magyar piacon (2,5 kg/év/fő) ráadásul a vállalat még veszít is részesedéséből. A cég 1997-ben még a piac 75 százalékát tudhatta magáénak, tavaly azonban már csak 64 százalékát - mondta el a Népszabadságnak Alain Locqueneux, aki 2000 novemberétől a Kft. ügyvezető igazgatója.

A veszteséges céget így meg akarták szüntetni, ezért a magyar kormány tárgyalni kezdett a párizsi illetőségű Danone-nal. A megbeszélés eredményeképpen a Danone eltekinteni látszott a gyár bezárásától. Locqueneux szerint a kormány semmilyen konkrét ígéretet nem tett, mindössze a cég "belátta", hogy eredményesebb lehet a hatékonyság növelése. Az erre vonatkozó javaslatok októberre készülnek el.

Bármely megoldás mellett is dönt a Danone, a jelenleg 900 főt foglalkoztató Győri Keksz Kft. munkásai nem érezhetik biztonságban magukat. A hatékonyságnövelő intézkedések ugyanis valószínűleg a foglalkoztatást is érintik majd. A hírek erős tiltakozást generáltak a társadalomban, a gyár bezárásának tervére megindult Danone-bojkott azonban nem eredményezett visszaesést a forgalomban.

A Danone tervei szerint a kft. a jövőben igyekszik majd jobban ösztönözni a vásárlókat a fogyasztásra, és új termékek megjelenését is tervezi a piacon. Több termékreklám várható, elsősorban a Pilóta keksz és Balaton szelet népszerűsítésének céljával. Az eddigi adatok szerint e két termék eladási mutatói 15-30 százalékkal növekedtek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Danone

Győr

Korábban:

Megoldást keres a Danone
(2001. augusztus 22.)

Győr kontra Danone: a város tárgyalni akar
(2001. augusztus 21.)