Több mint 8 ezer fővárosi cég nem emelt tőkét

Vágólapra másolva!
A fővárosban 8443 korlátolt felelősségű társaság és 67 részvénytársaság még mindig nem emelte meg tőkéjét. A cégeknek 2000. augusztus 16-ig kellett volna eleget tenniük törvényi kötelezettségüknek. Becslések szerint országosan legalább még egyszer ennyi cég nem tett eleget a tőkeemelési kötelezettségének.
Vágólapra másolva!

A társasági törvény értelmében a kft.-knek törzstőkéjüket minimálisan 1 millióról 3 millió forintra, a részvénytársaságoknak jegyzett tőkéjüket 10 millióról 20 millió forintra kellett emelniük. Az a kft, vagy rt, amely nem tudott, vagy nem kívánt tőkét emelni, de a törvényes működés jogszabályi előírásait nem akarta megszegni, augusztus 16-ig olyan társasági formába alakulhatott át, amelynek jegyzett tőkéje megfelel a törvényi minimumnak.

Lizák Tibor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatal (OITH) főosztályvezető-helyettesének becslése szerint országszerte körülbelül még egyszer ennyi társaság van, amely nem emelte meg tőkéjét a szükséges mértékben.

Az OITH az idén január 31-ig vezetett nyilvántartást a feltőkésítésre váró cégek számának alakulásáról. Akkor összesen 29 067 társaságot regisztráltak, 14 998-at a fővárosban, további 3289-et Pest megyében, 1179-et Bács-Kiskun megyében. A többi megyében ezernél kevesebb társaság nem tett eleget feltőkésítési kötelezettségének.

Eredetileg 93 ezer vállalkozást érintett a tőkeemelés. A törvényben megszabott határidőt követően csaknem 34 ezer cégtörvényességi eljárás indult, ezeknek körülbelül 90 százaléka folyt a tőkeemelés bejelentésének elmulasztása miatt. A mulasztó cégeket nem törölték automatikusan a nyilvántartásból, de 50-500 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhattak ki rájuk.

A változás bejegyeztetésére és a tőkeemelés első részletének - kft. esetében 1 millió forintnak, részvénytársaságnál a hiányzó tőkeösszeg 30 százalékának - befizetésére a társasági szerződés módosítását követő 60 napon belül volt lehetőség.

A pénzbírságra sem reagáló vállalkozások működését felfüggeszthette a hatóság, és csak ez után volt lehetőség arra, hogy a társaságokat megszűntnek nyilvánítsák, valamint végelszámolót rendeljenek ki. A cégbíróság kezdeményezése alapján az első félévben 330 fantomcéget töröltek a nyilvántartásból.

Lizák szerint még az idén sem fognak befejeződni a tőkeemeléssel kapcsolatos eljárások.

(MTI)