Drágább lesz a fűtés

Vágólapra másolva!
Jóval elmarad az idei szeptemberi átlaghőmérséklet a szokásostól, de a fűtési szezon csak október 15-én kezdődik. Sturdik Miklós, a Fővárosi Távhőszolgáltató Rt. szóvivője elmondta, hogy a hőmérséklet-csökkenésnek megfelelően lehet kérni előfűtést, amelynek díja egy átlagos, 52 négyzetméteres, 135 légköbméteres lakást figyelembe véve 178 forint naponta. Az előfűtést a törvényes képviselő (közös képviselő, fűtési megbízott) kérheti, ha a lakók részéről igény van erre a szolgáltatásra.
Vágólapra másolva!

Az új fűtési szezon viszont drágábban kezdődik. A szakember szerint az emelkedés mértéke az átlagárat tekintve 11,7 százalék. Ezen belül az egyes díjtételek növekedésének mértéke eltérő. A tarifákhoz tartozik a próba-, elő- és a pótfűtés is, amelyeknek ára légköbméterenként október 1-jéig 1 forint 425 fillér, október 1-jétől pedig 1 forint 475 fillér.

Az idei emelkedés kihat az évi összköltségekre is, amelyek fogyasztók szerinti kategóriákként különböznek. A fogyasztók 75 százaléka átalánydíjas. A vízórás, átalánydíjas fogyasztók évi összköltsége 107 ezer forint.

Azoknak, akik mindent átalányban fizetnek és nem rendelkeznek vízórával, az összköltség éves szinten 142 ezer 750 forint. Az átalánydíjasoknál létezik állandó megrendelés is, amely két hőmérsékleti értéket jelöl meg. Ettől teszik függővé a fűtés beindítását, illetve leállítását (általában 9-10 Celsius-fok, amely alatt fűtenek és 12 fok, amely felett leállítják a szolgáltatást). Ennek a díja a számlán a pótfűtési díj értékeként jelenik meg. A fogyasztók 25 százaléka hőmennyiségmérés szerint számol el, azaz az elfogyasztott energia ellenértékét fizeti ki. Az áremelkedést és egy átlag 52 négyzetméteres, 135 légköbméteres lakást figyelembe véve az évi összköltség 62 ezer 125 forint. Ehhez hozzáadódik még a melegvíz-fogyasztás, amely havi 4,5 köbméterre számítva 67 ezer 500 forint.

Bella Gabriella

(Népszava)