Magukhoz tértek az európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
A keddi sokk után szerdán magukhoz tértek a legnagyobb európai tőzsdék: az indexek Londonban, Párizsban és Frankfurtban egyaránt emelkedtek. Leginkább a gyógyszergyárak és a közszolgáltatók részvényei erősödtek, míg a biztosítók és a légitársaságok részvényeinek árfolyama tovább süllyedt. Minden bizonnyal az OPEC megnyugtató nyilatkozatai miatt az olajtársaságok papírjainak értéke csökkent.
Vágólapra másolva!

Valamennyi jelentős európai tőzsdeindex nyereséggel zárta a szerdai kereskedést, így a befektetők visszanyerhették keddi veszteségeik egy részét - közölte a Bloomberg hírügynökség. A londoni FTSE-100 index 2,9 százalékos, a francia CAC 40 index 1,3 százalékos emelkedéssel zárta a kereskedést szerdán. Előző nap mindkét mutató az elmúlt 14 év legnagyobb veszteségét szenvedte el. A német DAX-index 2 százalékot erősödött keddi súlyos, 8,5 százalékos zuhanása után.

A nap nyertesei minden börzén egyértelműen a gyógyszergyárak és a közszolgáltató társaságok papírjai. A második legnagyobb gyógyszergyár, a GlaxoSmithKline részvényei 11 százalékkal, a legjelentősebb francia gyógyszergyár, az Aventis papírjai 7,3 százalékkal értek többet, mind egy nappal korábban. A közszolgáltató vállalatok közül az E.ON észvényei 6,6 százalékkal, a Suez SA papírjai pedig 8,3 százalékkal erősödtek.

Gyengén szerepeltek viszont Európa-szerte a légitársaságok és a biztosítók: az Air France papírjai például 10 százalékkal, az Axa-részvények pedig 5,4 százalékkal értek kevesebbet, mint egy nappal korábban.

Minden bizonnyal az OPEC megnyugtató nyilatkozatai miatt gyengültek az olajtársaságok részvényei: a BP papírjai például 4,8 százalékkal lettek olcsóbbak.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértők azt mondták, hogy a befektetési alapok egyelőre nem adják el részvényeiket, és nem mentik vagyonukat készpénzbe.

(Üzleti Negyed)