Nő a különbség a nyugdíjak és a bérek között

Vágólapra másolva!
Jövőre egymillióan kaphatnak a minimálbérnél alacsonyabb nyugdíjat, amennyiben a kormány által javasolt bruttó 50 ezer forintra emelkedik a legkisebb fizetés mértéke - derül ki a Magyar Hírlap számításaiból. Már az idén is mintegy 580 ezren "élveznek" a nettó minimálbérnél alacsonyabb nyugdíjat, vagyis a minimálbér-emeléssel ezen kör csaknem megduplázódik. A kormány tervei szerint januártól a nyugdíjak 9,7 százalékkal emelkednének, ami 43,2 ezer forintos átlagos nyugdíjat jelentene.
Vágólapra másolva!

A kormány tervei, illetve a költségvetési törvény jelenleg hatályos előírásai szerint a nyugdíjak januártól 9,7 százalékkal emelkedhetnek. A nyugdíjemelési szabályok alapján 2002-től a nyugdíjemelés mértéke felerészt a várható inflációtól, másrészt a tervezett nettó keresetemelkedéstől függ. A kétéves költségvetési törvényben a kormány azzal kalkulál, hogy a 2002-es infláció 5 százalék lesz, míg a nettó keresetek 8,4 százalékkal bővülnek. A kormány nem kezdeményezte a nyugdíjemelési mérték változtatását az augusztus végén benyújtott költségvetési módosítások között, annak ellenére sem, hogy 2002-re a jegybank 5,4 százalékos átlagos inflációt, a piac pedig 6 százalékos pénzromlást jósol.

A közel tízszázalékos nyugdíjemelés ellenére jövőre mintegy egymillió 32 ezer nyugdíjas kap majd kisebb összeget a kormány által javasolt bruttó 50 ezer forinthoz tartozó nettó 37,8 ezer forintos minimálbérnél. Idén 580 ezer nyugdíjas tartozott ezen körbe, vagyis a minimálbér tervezett emelésével a minimálbér alatti nyugdíjasok száma közel megduplázódik. Jelenleg az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság adatai szerint 2 millió 461 ezer nyugdíjas átlagosan 39,38 ezer forinthoz jut, amely a januári emelés után 43,2 ezer forintra emelkedhet. Így a 2002-es átlagnyugdíj mindössze 5400 forinttal lesz magasabb a legkisebb nettó minimálbérnél.

Mértékadó európai társadalombiztosítási rendszerekben követett szabályok szerint az átlagnyugdíj legalább az átlagjövedelem kétharmadára rúg, s hasonló arány lenne kívánatos a minimum jövedelem és a minimum nyugdíjak esetében is. Ez az arány a átlagnyugdíjnál megvalósul, ám a minimálbér tavalyi jelentős emelésével már a minimumnyugdíj emelkedése nem tartott lépést - nyilatkozták a lapnak szakértők.

A legkisebb öregségi nyugdíj mértékét a kormány rendeletben szabályozza - közölték a lappal a szociális tárcánál. A vonatkozó kormányrendelet szerint idén a legkisebb öregségi ellátás nem lehet alacsonyabb 18,31 ezer forintnál, ami jövőre a nyugdíjemelés mértékével azonosan emelkedhet. Így januártól ez az összeg 20 ezer forintra nőne, vagyis a tervezett minimálbér 53 százalékára. Ennél jelentősebb emelést a szociális tárca azért nem javasolt a kormánynak, mivel az a nyugdíjskála összetorlódásával járna, illetve sérülne a biztosítási elv.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)