A magyarok fizetik a legtöbb adót a régióban

Vágólapra másolva!
A PriceWaterhouseCoopers adatai szerint a térségben Magyarországon a legmagasabb a 40 százalékos adókulcs jövedelemhatára. Ebbe a kategóriába az 1 millió 50 ezer forintot meghaladó éves keresetek tartoznak, míg a környező országokban ennél jóval magasabb fizetések után szednek be hasonló mértékű adót.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban évi 5 millió forintnak megfelelő összeget kell keresni ahhoz, hogy 40 százalékos adókulcs terhelje a fizetéseket, míg Szlovákiában 3,3 millió forint feletti éves jövedelem után vonnak le ekkora összeget - írja pénteki számában a Népszabadság.

A régióban egyedül Csehországban nincs 40 százalékos adókulcs, itt 32 százalékos a legmagasabb levonás, igaz ezt is csak 2,4 millió forintos évi jövedelem után kell fizetni. Csehországban az 1 millió 50 ezer forintnak megfelelő éves fizetések után - az adó - és járuléklevonásokat is beleértve - a jövedelmek 78,6 százaléka marad az a munkavállalónál. Nálunk ez az arány 64,3 százalék.

Lengyelországban az évi egymillió forint körüli fizetéseknek mintegy 10 százalékát kell adóként befizetni, ezen felül 19 százalékos a tb-járulék. Így az adó- és járulékfizetések után a jövedelem 70,6 százaléka marad az adózónál.

A magas - 15 millió forintos - kereseteket az említett országok mindegyikében hasonló mértékű adó és járulék terheli. A levonásokat követően így 61-61 százalék marad a munkavállalók kezén.

A környező országokban egyébként létezik 50 százalékosnál magasabb adókulcs is, de csak a kiemelten magas jövedelmek esetében. Szlovéniában például a 40 százalékos adókulcs alsó határa 3,6 millió forint. Az évi 15 millió forintot meghaladó fizetések után a fizetések csupán 46 százalékát vihetik haza a munkavállalók. E fölött a szlovén állam 50 százalékos jövedelemadót, valamint további járulékokat szed.

Hazánkban azért ilyen magas az elvont jövedelem aránya, mert az utóbbi hat évben nem változott az adórendszer. Mivel az adótábla felső határa nem emelkedett, az infláció mellett egyre kisebb reálértékű fizetések kerültek bele a magasabb adósávba. Öt évvel ezelőtt 900 ezer forint volt a felső jövedelemhatár, ennek az összegnek akkori vásárlóértéke ma már 1,6 millió forintos keresettel egyenlő. Ma egymillió forintos éves jövedelem 1996-ban 560 ezer forintos keresetnek felel meg.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: