A terror átrendezheti az amerikai pénzügyi szektort

Vágólapra másolva!
A legmagasabb képzettségű pénzügyi szakembergárdát tizedelte meg a New York-i támadás - olyanok dolgoztak a lerombolt Világkereskedelmi Központban, akik alapvetően befolyásolták a város egész gazdasági életét - állapítja meg egyebek között a Reuters hírügynökség jelentése. Cégek százai nehezen fognak most találni megfelelő szakembereket az áldozatok helyébe.
Vágólapra másolva!

New York gazdasága elsősorban a város fejlett szolgáltató szektorától függ, és az elmúlt évben gyorsabban növekedett, mint az amerikai gazdaság egésze. A város pénzét nagyrészt azok a pénzügyi szakemberek termelték ki, akik a leomlott "pokoli tornyokban" dolgoztak.

Elképzelhető természetesen, hogy a pénzügyi szolgáltatók most részben ismét alkalmazottjukká teszik a korábban elbocsátott állomány egy részét. Ez azonban sokban függ attól, mit mutat majd az újra induló New York-i értékpapírpiacok működése, mert lehet, hogy továbbra is inkább a süllyedés lesz a tendencia.

Bárki is dolgozik majd a megtizedelődött pénzügyi szolgáltató cégeknél, valószínű, hogy jó ideig félelem, elkeseredettség uralkodik majd a munkahelyeken. A New York-i értékpapíripar, a Wall Street tavaly 21 milliárd dollár profitot termelt ki, és 15 milliárd dollárt fizetett ki a pénzügyi szektor dolgozóinak.

Valószínű, hogy a befektetési piac átrendeződik, azok a vállalkozások kerülnek most kedvezőbb helyzetbe, amelyeknek a központi apparátusa messzebb van a lerombolt New York-i felhőkarcolóktól. A város gazdasága azonban hamarosan megélénkül, valahogy úgy, miként a földrengések vagy nagy természeti csapások után ez másutt is lenni szokott, amikor sikerül eltüntetni a romokat. Az ország a kormányzattól 40 milliárd dollárra számíthat a következmények elhárításához - emlékeztet a Reuters.

(MTI)