Csökken a szoftvercégek eredménye

Vágólapra másolva!
Az Oracle első negyedéves eredménye továbbra is csökkenő tendenciára utal. Az augusztus 31-én zárult utolsó negyedévben az árbevétel 2,24 milliárd dollár volt az előző év azonos időszakának 2,26 milliárd dolláros szintről. Az Oracle konkurensére, az SAP-ra is nehéz idők járnak. A Morgan Stanley ugyanis leminősítette a legnagyobb szoftvergyártónak számító SAP-t. Az intézet a minősítést azzal indokolta, hogy az európai gazdaság lassulása a szoftvercégre is negatív hatással lesz. Az SAP-részvények zuhanásának másik oka a vállalatvezetési szoftverpiac telítettsége.
Vágólapra másolva!

Stagnáló első negyedéves eredményről adott számot csütörtökön az Oracle. A szoftverek iránti kereslet visszaesése következtében az árbevétel visszaesése bár lassuló ütemben, de folytatódik - adta hírül az e-Broker. A nettó eredmény 2 százalékkal emelkedett, 500,7 millió dollárról 510,6 millió dollárra.

A társaság helyzetét továbbra is megnehezíti, hogy több internetes cég csődbe jutott és a fennmaradt társaságok is visszafogták a fejlesztésre szánt költségvetésüket. A Thomshon Financial által végzett felmérés szerint az elemzők 2,24 milliárd dolláros árbevételre számítottak. Az eredmény tehát a várakozásoknak megfelelő, a logikus kedvező piaci hatás azonban elmaradt a tragikus keddi események generálta recesszió következtében.

Az SAP-részvények mélyrepülésére nyilván a telekommunikációs szektor negatív szereplése is hatással lehet, akárcsak az európai gazdasági növekedés lassulása, vagy a keddi terrortámadás-sorozat. A piacon azonban már komolyabb gondok vannak. Az SAP vállalatvezetési szoftverei egyre nehezebben adhatóak el, mert a piaci szükségletek kimerültek. Európa-szerte - néhány ország kivételével - a szükséglet 90-95 százaléka már ki van elégítve. Az adott piaci szegmensben tehát a vállalat már nem tud terjeszkedni.

Megoldást jelentene új szektorok meghódítása. Kiaknázatlan terület a kis- és középvállalkozások szektora. Az SAP azonban ilyen modulokat nem sűrűn értékesít, bár próbálják megvetni lábukat ebben a szektorban. E területen nagy vetélytársa, az Oracle van jobb helyzetben.

Általános vélemény szerint az SAP pár éve lemaradt az Oracle és az IBM mögött az internetes megoldások terén. Problémát okozhat ezért az SAP-nak, hogy nincsen kihelyezett tőkéje. Ha a profiljába tartozó termék értékesítése nehézségekbe ütközik, nincs alternatív bevételi forrása, mely segítségével "túlélhetik" az időszakot.

Az SAP-részvények árfolyama a pénteki napon 114,5 eurón állt. Ez a két héttel ezelőtti záróárhoz képest (160 euró) 27 százalékos árfolyamveszteséget jelent.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

SAP

Oracle

e-Broker

Korábban:

Gyenge eredményekről számolt be az Oracle

(2001. március 2.)

Jelentősen növelte árbevételét a SAP Hungary

(2001. augusztus 12.)