Eddig egyetlenegy zsebszerződést találtak<BR/>

Vágólapra másolva!
Az agrártárca eddig egyetlen zsebszerződésről szerzett tudomást. Másik 254 "gyanús" esetben telefonon érdeklődtek névtelenségüket megőrző érintettek. Földet tegnapig 578-an ajánlottak fel megvételre az államnak. Az agrártárca egységes adatlapot dolgoz ki, amelyeken a tulajdonosok megvételre ajánlhatják földjeiket, akár zsebszerződéses földről, akár "tiszta" magántulajdonban lévő földekről van szó.
Vágólapra másolva!

A földművelésügyi tárca zöld számán 2001. június 28-a óta 986 hívás futott be, ebből 437 volt értékelhető, s ezen belül zsebszerződésekkel kapcsolatban 254 anonim érdeklődő kért felvilágosítást. Az FVM tudomására egyetlen konkrét zsebszerződés jutott, a tulajdonos Zala megyéből jelentkezett. Hogy az ügyben megindult-e már az ügyészségi eljárás, arról Becz Miklós, a tárca főosztályvezetője nem tudott lapunknak felvilágosítást adni, éppen az ügy frissessége miatt. A zsebszerződések felmondásáról egyébként Győr, Vas, Zala és Somogy megyéből érdeklődtek a legtöbben.

Az utóbbi napokban élénkült az érdeklődés az állami földvásárlással kapcsolatban. Az eredetileg a zsebszerződésekkel összefüggő bejelentésekre szolgáló zöld számon az agrártárca egyre több olyan hívást fogad, melyben magyar magánszemélyek tulajdonában álló - tehát nem "zsebes" - föld értékesítésének feltételeiről érdeklődnek.

A megyei FVM-hivatalokban is egyre többen érdeklődnek az állami földvásárlás lehetőségeiről, de befutnak kérdések a falugazdászokhoz, földhivatalokhoz is. Az agrártárca egységes adatlapokat dolgoz ki a közeljövőben, melyeken egyrészt a zsebszerződéses, másrészt saját tulajdonban lévő termőföldről adhat részletes tájékoztatást, illetve értékesítési ajánlatot a földek eredeti tulajdonosa. Az adatlapokat majd a falugazdászoktól lehet beszerezni.

A földek felajánlása addig is szabadon folyik. Eddig 578-an ajánlottak fel termőföldet az államnak, hogy az összesen mekkora terület, még nem összesítették a szakértők. Becz Miklós elmondta, hogy a tulajdonosok akár a falugazdászokhoz, akár az önkormányzati jegyzőkhöz, a megyei-kerületi földhivatalokhoz fordulnak eladási szándékkal, az ügyek a megyei földhivatalokhoz kerülnek.

Ezek után a szakértők ellenőrzik - a nyilvántartásban és a helyszínen - az ingatlannal kapcsolatos adatokat. Amennyiben minden rendben van, a megyei hivatal szakértőkkel megállapítja a föld értékét, s árajánlatot tesz a tulajdonosnak. Ha megegyeznek, úgy az adásvételi szerződést is a megyei FVM-hivatal készíti el, majd a vételárat az aláírás után a kincstár fizeti ki.

Az adásvétel során a zsebszerződést feltáró tulajdonost hátrány nem érheti, nem kerülhet kedvezőtlenebb helyzetbe a felajánló - válaszolta Becz a Magyar Hírlap azon kérdésére, hogy mi alapján állapítják meg a vételárat a "zsebes" földek esetében. Az ingatlan értékének megállapítását külsős szakértők végzik. Állami földvásárlásra 3 milliárd forint áll rendelkezésre, míg 1,5 milliárdba kerül az ingatlannyilvántartás és földhasználati regisztráció fejlesztése.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)