Többszáz pontos mínuszban a Dow

Vágólapra másolva!
A hétfői kereskedési napon - egy hét kényszerű, tragikus szünet után - a New Yorki tőzsde, a NYSE ötven pontos mínuszban nyitott, majd tovább zuhant. A kereskedés megkezdése után az index a misztikus 9000 pont alá süllyedt, ahol a tendencia megfordult és megállni látszott a 9200 szint körül. Ez volt a leghosszabb szünet a NYSE több mint százéves történetében az első világháború óta.
Vágólapra másolva!

A drasztikus zuhanás alig egy órával azután történt, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) agresszív módon, idén nyolcadszor csökkentett kamatot, most ötven bázisponttal (0,5 százalékkal 3 százalékra), azzal a céllal, hogy ösztönözze a gazdaságot. Az ilyen aktust a tőzsdeindex emelkedése szokta kísérni, most azonban még ez is kevésnek tűnik ahhoz, hogy a Dow zuhanását megállítsa.

A vételi oldalon tudomásunk szerint a Pepsi Cola, a kávéforgalmazó Starbucks cég, az elektronikai alkatrészeket forgalmazó Sanmina vállalat állnak sajátrészvény vásárlási ajánlattal. Warren Buffet, milliárdos befektető is sejtetni engedte, hogy az index esése esetén venni fog.

Az amerikai állampolgárok közül is sokan jelentették ki, különböző fórumokon, hogy az amerikai gazdaság fellendítéséért a tőzsde hétfői nyitását követően a vételi oldalon fognak elhelyezkedni. Azt, hogy az eladási oldalon kik helyezkednek el, nem lehet tudni. Azok, akik nem bíznak az amerikai gazadaság sérthetetlenségében.

A technológiai részvényeket tartalmazó Nasdaq Composite 104 pontos mínuszba nyitott, a tőzsde megnyitával egy időben, ami 5,6 százalékos zuhanást jelen, az előző záróadathoz képest.

A Nasdaq 1695,38, zárt múlt hétfőn 7,68 pontos emelkedéssel, míg a Dow 9605,51 ponton fejezte be a kereskedést egy héttel ezelőtt 0,31 pontos csökkenéssel.

A kereskedés vége felé, a Nasdaq index 98 pontos (5,7 százalékos), a Dow 509 pontos, 5,1 százalékos mínuszban járt. Az index zuhanása a 9000 pontos szintnél megállni látszott, kis ideig elidőzött, majd enyhe emelkedésbe kezdett, és a kereskedés megkezdése után másfél órával elérte a 9100 pontos szintet.

Ha tovább zuhant volna, elérve a napon belüli 960 pontos, tíz százalékos esést, a 80B szabály értelmében a kereskedést egy órára fel kellett volna függeszteni.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Nasdaq

New York Stock Echange

Korábban:

Ötven bázisponttal csökkentette irányadó kamatait a Fed
2001. szeptember 17., hétfő, 14.39

Hazafias vásárlások várhatók a NYSE-n
2001. szeptember 17., hétfő, 14.41

Tíz százalékos esésnél felfüggesztik a NYSE-t
2001. szeptember 17., hétfő, 13.06